Home Lifestyle Reizen Reeks campergidsen van Lochems echtpaar

Reeks campergidsen van Lochems echtpaar

0
Mike en Loes Bisschops met hun camper op de Maasvlakte (eigen foto)

(verscheen ook in de Berkelbode)
LOCHEM – Loes en Mike Bisschops verruilden Voorburg in 2009 voor Lochem. De liefde voor de Achterhoek bracht ze hier naar toe. In de zomer zijn ze veel onderweg met hun camper. Vakantie kun je dat niet noemen, want ze hebben er hun werk van gemaakt. De reizen resulteren in een groeiende reeks handzame CamperRoutegidsen. Hun eigen uitgeverij heet TravelScript.

Mike Bisschops zit het schrijven over reizen in het bloed. Hij was meer dan 30 jaar in dienst van ANWB Media. Hij begon daar als redacteur kamperen en toerisme van de Kampeer&Caravankampioen. Later was hij oprichter en hoofdredacteur van het bekende tijdschrift Op Pad en hoofdredacteur van Reizen Magazine. Beide uitgaven worden niet meer in print uitgegeven maar verschijnen nog wel online. Mike sloot zijn carrière bij de ANWB af als content manager bij anwb.nl en als projectleider van diverse online projecten.

Loes Bisschops werkte eveneens lang bij de ANWB, als toeristisch informatrice en 15 jaar als bureauredacteur van Kampeer&Caravankampioen en de Kampioen. Na de eeuwwisseling was ze actief in secretariële functie bij onder meer VNO-NCW en Sdu Uitgevers.

Praktische wegwijzers

Samen tekenden ze de afgelopen jaren voor een serie CamperRoutegidsen. Dit zijn hele praktische wegwijzers door landen of landsdelen, toegespitst op het reizen per camper. Camperbezitters hebben behoefte aan andere informatie dan ‘gewone’ toeristen. Ze verkassen vaak en hebben behoefte aan informatie over wat ze onderweg tegenkomen en aan specifieke overnachtingsmogelijkheden.

De gidsen van Loes en Mike Bisschops volgen een route, waar de eigenzinnige camperaar naar hartenlust van kan afwijking. Loes doet veel aan de voorbereiding en de productie. Mike schrijft de teksten. “Ik ben altijd ook zelf blijven schrijven. Ook in de perioden dat ik hoofdredacteur was. Om te voorkomen dat ik alleen nog maar zat te vergaderen”, zegt Mike. “Sinds ik het voor onze eigen uitgaven doe is het schrijven weer echt leuk geworden. De druk is minder en de voldoening groot.”

Achterhoek

Voor verhalen voor het magazine Op Pad kwam het stel in de Achterhoek terecht. Loes zegt: “We vonden het hier geweldig. We verbleven onder meer bij hotel Bakker in Vorden en bij het romantische Wientjesvoort.” Toen de kinderen het huis uit waren besloten ze de stap te zetten. “We hadden veel geluk, want we konden ons oude huis net voor de crisis van 2008 verkopen en in Lochem iets nieuws kopen”, zo klinkt het.

Het maken van de routegidsen was al in Voorburg begonnen. In eerste instantie waren dat meest dunne boekjes. De reacties waren goed en dus werd gezocht naar geschikte verkoopkanalen. De ANWB, waar Mike begrijpelijkerwijs nog wel contacten had, vond de boekjes te slap om in de schappen in de eigen winkels te zetten. Inmiddels zijn het volwassen boekjes geworden variërend van 60 tot 220 pagina’s.

Noorwegen

Uiteindelijk werd besloten een eigen uitgeverij te starten. Er zijn inmiddels zeven CamperRoutegidsen verschenen (zie lijstje onderaan dit artikel) en nummer acht is in voorbereiding. Noorwegen moet de eerste Scandinavische bestemming worden, maar of dat gezien de corona-crisis dit jaar gaat lukken is de vraag.

Reizen met als doel daar een voor andere reizigers betrouwbare beschrijving van de maken is heel anders dan vakantie vieren. “Het is wel echt werken voor ons. Je moet voortdurend een dagboek bijhouden en fotograferen. Nog belangrijker is het om die foto’s zodanig te beschrijven en te rubriceren dat je ze later weer aan de juiste plek kunt linken”, zegt Loes.

Geen vakantie

Het stel heeft de camper zo ingericht dat het in feite een rijdend kantoor is geworden. Er wordt gewerkt en ook de eigen verkoop van de gidsen kan onderweg gewoon doorgaan. “Als we reizen nemen ons elke keer voor om wat tijd voor ons zelf te reserveren maar daar komt zelden iets van terecht”, zegt Mike.

De routes worden thuis zo goed mogelijk voorbereid, maar eenmaal onderweg loopt het toch steeds net weer anders. Een leuk weggetje of een tip van een ‘local’ of andere campertoerist brengen vaak verandering in het reisschema of de route.

Leidraad

In de CamperRoutegidsen gelden de routes vooral als een leidraad en ze bieden, ook voor de minder ervaren camperreiziger, houvast. “We presenteren graag de krenten uit de pap. En we waarschuwen ook als dingen die als highlights worden bestempeld blijken tegen te vallen. Zo kunnen lezers zich de moeite en het geld besparen”, aldus Loes. Om de gebruiker meer keus te geven worden in de gidsen overigens ook camperplaatsen en campings genoemd die de Bisschops niet per sé zelf hebben bezocht.

Inmiddels zijn in totaal zo’n 60.000 CamperRoutegidsen verkocht. De topper is de gids van Frankrijk, waarvan inmiddels een herziene herdruk is verschenen. Loes en Mike Bisschops merken soms heel direct dat hun reeks steeds bekender wordt. “We horen onderweg steeds vaker: ‘Hé, julliie zijn toch Mike en Loes!?'”

De boekjes zijn te koop via de eigen website van Travelscript, maar ook via onder meer Bol.com en de ANWB-winkels en website.

Verschenen routegidsen:

Exit mobile version