Provincie: zwem met mate en op veilige plekken

0

LOCHEM/ARNHEM – Op 1 mei start elk jaar het officiële seizoen voor zwemplassen en oppervlaktewater. De overheid wil nog altijd dat we zoveel mogelijk thuisblijven. De Provincie Gelderland komt voor de zwemmers die zich niet kunnen inhouden met een aantal adviezen.

Verboden is het niet. Iedereen die per sé het water in wil wordt gevraagd dat slechts kort te doen en bij voorkeur in één van 70 officieel aangewezen zwemlocaties in Gelderland. In de gemeente Lochem zijn dit de zwemplassen De Vrolijk bij Laren en de plas op Europarcs Resort De Achterhoek aan de Ploegdijk bij Lochem. In de buurt is de Hambroekplas bij Borculo een bekende locatie.

Adviezen

Om het, ook ten aanzien van de verspreiding van het corona-virus, veilig te houden is het volgende rijtje adviezen en tips opgesteld:

  1. Houd 1,5 meter afstand, ook in het water;
  2. Kom alleen of kom uitsluitend met personen uit uw eigen huishouden;
  3. Ga alleen lokaal recreëren, probeer te alle tijde binnen de regio van uw eigen woonomgeving te blijven;
  4. Blijf thuis als u één van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (vanaf 38 C°);
  5. Blijf thuis als iemand in uw huishouden koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten;
  6. Vermijd te alle tijde fysiek contact met anderen;
  7. Volg altijd de aanwijzingen van de toezichthouders en handhavers op en respecteer de regels zoals die i.v.m. corona zijn opgesteld;
  8. Ga voorafgaand aan het bezoek thuis naar het toilet (de toiletten op locatie zijn gesloten);
  9. Was voorafgaand aan het bezoek je handen met zeep, minimaal 20 seconden;
  10. Betaal zoveel mogelijk met pin of contactloos (pin of mobiel);
  11. Verlaat direct na het recreëren de locatie. Blijf niet onnodig hangen op toegangswegen, trappen en parkeerplaatsen.

Sluiting mogelijk

De provincie waarschuwt dat het niet opvolgen van de maatregelen kan leiding tot ontzegging van de toegang tot de zwemlocatie of zelfs het sluiten van die locatie voor iedereen.

Op de officiële zwemplekken in de provincie worden waterkwaliteit, veiligheid en hygiëne regelmatig gecheckt. Officiële locaties zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Naast algemene informatie worden hierop ook problemen met de waterkwaliteit vermeld.

Rivieren

Bij hoge zomerse temperaturen trekken mensen ook naar de vele strandjes langs de grote rivieren als de IJssel. Het zwemmen in de grote rivieren, maar ook in kanalen, kan levensgevaarlijk zijn. Zwemmers kunnen verrast worden door sterke stromingen in de rivier, zuiging door een binnenvaartschip, diepe kuilen of obstakels onder water. Voor schippers zijn zwemmers slecht of niet te zien.

De provincie en Rijkswaterwaterstaat waarschuwen voor de grote risico’s die het zwemmen in de rivieren en kanalen met zich meebrengt. Desondanks zijn er in 2019 in Gelderland mensen verdronken in open zwemwater.

Zwemmen in natuurwater blijft overigens altijd op eigen risico. Op zwemlocaties kan gecontroleerd worden op samenscholing.

Meer informatie

Op de landelijke site www.zwemwater.nl  staat actuele informatie over alle aangewezen zwemwaterlocaties in Nederland. Ook is daar uitgebreide informatie te vinden over veilig zwemmen en de gezondheidsrisico’s van zwemmen in natuurwater. In de Zwemwater-app voor Android en Apple staat informatie over veilig zwemmen in natuurwater.

Voor vragen, opmerkingen of klachten over een zwemplek in Gelderland kan gebeld worden met de Zwemwatertelefoon: 026 – 359 99 99.