Politieschool De Cloese nu écht verleden tijd

2
De Cloese (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De roemruchte politieschool De Cloese in Lochem is al sinds 2004 vertrokken maar de slopershamer maakt binnenkort ook fysiek een einde aan het instituut. De verkoop van 15 forse bouwkavel start vermoedelijk rond de jaarwisseling. In het kasteel zelf – dat uiteraard aan sloop ontsnapt – komen vier appartementen.

Woningen
Het bestemmingsplan is al twee jaar geleden onherroepelijk geworden. Van Wijnen Projectontwikkeling Oost BV en VOF de Cloese lieten deze week via het weekblad Cobouw weten ervan uit te gaan dat de kopers van de kavels rond de zomer van 2017 kunnen beginnen met het bouwen van hun eigen woning.

Kavels
Van Wijnen is samen met woningstichting Viverion eigenaar van het complex aan de Berkel in de verhouding tweederde en éénderde. Het bouwproject gaat Kasteelpark De Cloese heten en de aangeboden kavels zijn tussen tot 700 en 1000 vierkante meter groot. De kopers kunnen zelf een architect en aannemer kiezen maar er wordt wel een aantal strenge eisen aan het uiterlijk van de woningen gesteld.

Lees verder onder de afbeelding

De te slopen (school)gebouwen bij De Cloese. (foto: LochemsNieuws)
De te slopen (school)gebouwen bij De Cloese. (foto: LochemsNieuws)

Natuur
Omdat alle nieuwbouw plaatsvindt op grond waar nu nog de oude gebouwen van de politieschool staan, blijft alle natuur behouden. De voormalige atletiekbaan aan de andere kant van de Keppellaan wordt prijsgegeven aan de natuur. Langs de nieuwe woningen komt een ontsluitingsweg die Sweder van Kervernheimlaan gaat heten, naar de pastoor die kasteel De Cloese in 1520 liet bouwen.

Adel
De Cloese, die overigens lange tijd in de gemeente Laren lag, was lange tijd in adellijk bezit. Er woonden onder meer telgen van de familie Van Heeckeren. Begin 19-de eeuw kwam er de klad in, getuige historische stukken die reppen over een inboedel in 1817. In 1929 werd de gehele havezathe geveild en kwam deze in handen van een ‘burgerman’ (prijs 110.000 gulden).

Politieschool
Later werd De Cloese een politieschool. Eigenaar Landelijke Selectie- en Opleidingsinstituut Politie (LSOP) liet naast en achter het kasteel een enorm schoolgebouw bouwen, met nachtverblijven, schietbaan, theaterzaal en sportvoorzieningen. Midden jaren ’90 wilde LSOP de opleidingen in Lochem en Harlingen sluiten. Dit leidde tot felle protesten. In 1995 staakten de docenten zelfs en bezetten ze de school. Mede door het verzet zou het nog tot 2004 duren voordat het doek definitief viel voor De Cloese als politieschool.

Video
Bekijk HIER een oude aflevering van Andere Tijden (NCRV) met onder meer beelden van De Cloese, met onder meer Lochemer en oud-docent Piet den Ambtman. Het onderdeel over de politie en De Cloese begint op 15”:10′

 

2 REACTIES

  1. Hoi Henrie, je hebt een oude plattegrond bij je artikel geplaatst. Hier staan teveel woningen op en ook de twee woningen aan de overkant (van het kasteel) komen er niet. Net als de zgn. portierswoning, links vooraan aan de kant van kasteel. Gelukkig gaan ze de ‘nieuwbouw’ eindelijk afbreken en de oude atletiekbaan wordt opgeruimd en aan de natuur terug gegeven. Nu maar afwachten of de woningen ook echt gebouwd gaan worden. Mooi, maar heel duur plekje.
    Hartelijke groet, Marian Beuke (fractievoorzitter PvdA Lochem)

    • Hallo Marjan,
      Ik kreeg het ook al van iemand anders door. Ik ga die plattegrond weghalen. Ik wacht nog op materiaal en details van Van Wijnen.
      Dank voor je reactie.
      Groet,
      Henri Bruntink

Comments are closed.