Overbruggingskrediet Lochem 3.0 niet in beton gegoten

0
De site van Eigenzinnig Lochem (screenshot uit 2016)

LOCHEM – Het overbruggingskrediet van 35.000 euro voor de Stichting Lochem 3.0, dat het Lochemse college in de begroting voor 2017 heeft opgenomen, is niet in beton gegoten. Dat bleek maandagavond (24/10) tijdens een rondetafelgesprek over de gemeentebegroting. Veel hangt af van de evaluatie van de prestaties van de stichting die binnen kort gaat beginnen.

Vragen
Raadslid Erik-Jan de Haan van de VVD stelde vragen over het krediet dat is ingeboekt voor het eerste kwartaal van volgend jaar. Twee jaar geleden werd afgesproken dat de financiering voor de stichting in 2017 zou stoppen. De evaluatie moet echter nog plaatsvinden en hoewel die nog dit jaar begint is de verwachting dat het besluit over wel of niet doorgaan met de stichting pas volgend jaar valt. Zelfs als het antwoord ‘nee’ is moeten zaken worden afgehecht, zo luidt de lezing van het college.

Toeristenbelasting
De Haan vroeg of het wel reëel is om uit te gaan van ‘slechts’ het eerste kwartaal van 2017. Het college schrijft in de toelichting namelijk dat tijdens de komende evaluatie ‘duidelijk wordt hoe de toekomst van Lochem 3.0 eruit ziet’. Dit geldt ook voor de ‘financieringsstructuur’. Daarbij geeft het college als voorbeelden ‘een ondernemersfonds en modernisering van de toeristenbelasting’. Volgens De Haan kost met name dat laatste veel meer tijd dan een kwartaal om te regelen.

Ondersteunen
Wethouder Bert Groot Wesseldijk (financiën) beaamde dat. Als de raad verder wil met Lochem 3.0 kan het inderdaad langer duren voordat de financieringsstructuur helemaal rond is. ,,In dat geval moeten we de stichting wellicht langer deels ondersteunen”, zo zei hij. ,,Het ligt er natuurlijk ook aan met welke ideeën ze tijdens de evaluatie zelf komen”, aldus Groot Wesseldijk.

Ondernemersfonds
Het ondernemersfonds dat het college noemt als financieringsbron voor Lochem 3.0 had volgens het oorspronkelijke businessplan van de stichting inmiddels goed gevuld moeten zijn. Dat fonds, zou er samen met onder meer de verkoop van Lochemse (promotie)artikelen én inkomsten uit kaartverkoop voor derden voor moeten zorgen dat de stichting financieel op eigen benen kan staan. Het is onbekend in hoeverre dit is gelukt.

Promotie
Lochem 3.0 is 2 jaar geleden door de gemeente omarmt als een partij die de ‘marketing’ en ‘promotie’ van de gemeente Lochem op zich zou nemen. De VVV moet er deel van gaan uitmaken, net als een ondernemers- en evenementenloket. Inwoners van de gemeente kennen Lochem 3.0 met name van slogan ‘Eigenzinnig Lochem’, waarbij de naam Lochem kan worden vervangen door de namen van alle kernen in de gemeente. De stichting ontving de afgelopen twee jaar subsidie en een lening. Er stonden vijf ondernemers aan de wieg van het plan.