‘Ouderen kennen ‘blijverslening’ voor woningaanpassing niet’

0
Foto ter illustratie

LOCHEM – De ‘blijverslening’, bedoeld voor aanpassingen van de woning zodat de eigenaar of huurder er langer kan blijven wonen, is nauwelijks bekend bij de doelgroep zo blijkt uit landelijke cijfers. Lochem is een van de ruim 100 gemeenten waar de lening kan worden verstrekt. De gemeente heeft er 250.000 euro voor beschikbaar.

BNR Nieuwsradio heeft cijfers opgevraagd bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en daaruit blijkt dat er sinds de invoering van de regeling in 2015 landelijk slechts 75 keer is verstrekt. Dat is erg weinig. Ouderenbond ANBO heeft bij de invoering van de regeling een peiling gehouden onder leden en toen leek de belangstelling groot.

Of in de gemeente Lochem al gebruik is gemaakt van de regeling was vandaag (maandag) niet meer tijdig te achterhalen. De vragen staan uit en LochemsNieuws komt erop terug zodra de antwoorden binnen zijn.

Zwijgzame gemeenten

Beleidsadviseur gezondheid en wonen Atie Schipaanboord van de ANBO zei maandag in de uitzending van BNR Nieuwsradio dat gemeenten er nogal zwijgzaam over zijn als ze de regeling openstellen voor inwoners. En omdat niet alle gemeenten meedoen weten ouderen niet eens óf ze een lening kunnen aanvragen. Schipaanboord vindt de regeling landelijk ingevoerd moet worden om in ieder geval die onduidelijkheid weg te nemen.

Het radiofragment is hieronder te beluisteren (lees daaronder verder)…

De ANBO denkt niet dat de voorwaarden van de lening mensen ervan weerhouden er gebruik van te maken. Voor huurders is er een consumptieve lening (tussen 2500 en 10.000 euro) met een looptijd van 10 jaar en een gunstige rente die de hele looptijd vast blijft staan.

Mensen met een eigen woning kunnen ook kiezen voor een hypothecaire lening (tussen 2500 en 50.000 euro) met een looptijd van 10 of 20 jaar. Sneller aflossen mag altijd boetevrij. Overigens moet minstens een van de aanvragers jonger zijn dan 76 jaar.

De PvdA werkt aan kamervragen over de regeling.

Lochems potje: 2,5 ton

De gemeenteraad van Lochem stelde in 2017 250.000 euro beschikbaar voor de ‘blijverslening’. Dat was een eenmalig bedrag. Als het geld op is moet het college van B&W eerst weer bij de raad aankloppen om het potje weer gevuld te krijgen. De bevoegdheid om een lening toe te kennen of te weigeren ligt bij het college.

De lening kan worden ingezet om een levensloopbestendige woning te creëren door een slaapkamer en badkamer op de begane grond te realiseren. Een alternatief is het bereikbaar maken van een slaapkamer en/of badkamer op de verdieping via een (trap)lift.

Toegankelijk maken

Ook het beter toegankelijk maken van de verschillende ruimten in een woning behoort tot de mogelijkheden. Net als het treffen van technologische maatregelen ter vergroting van het wooncomfort (domotica).

Wie tegelijk met de aanpassingen ook wil investeren in duurzaamheid van de woning kan hiervoor een extra bedrag aanvragen, tot een maximum van 20% van de lening. En tenslotte is de lening ook toegankelijk voor mensen die aanpassingen aan hun woning willen laten aanbrengen om mantelzorg aan iemand anders te kunnen verlenen.

Meer informatie

Wie de verordening van de gemeente Lochem wil nalezen kan HIER terecht.
Meer uitleg over de regeling en de mogelijkheid om direct een lening aan te vragen staat HIER.