Ondernemers Almen: ‘2020 = control, alt, delete’

0
Bert Verheij (links) van Fine Food Factory en Gert Compagne van De Nieuwe Aanleg (foto: LochemsNieuws)

ALMEN – Het geldt vast niet voor álle Almense ondernemers, maar Gert Compagne en Bert Verheij zijn beiden werkzaam in de horeca en dus in de hoek waar de klappen vallen. Tijdens een gesprek komt op de vraag hoe we moeten terugblikken op 2020 het even verrassende als begrijpelijke antwoord: “Control, alt, delete!” En toch werd het geen gesprek met alleen maar somberheid.

Gert Compagne runt samen met zijn vrouw Gea café-restaurant en zalencentrum De Nieuwe Aanleg aan de Scheggertdijk. Bert Verheij is eigenaar van cateringbedrijf Fine Food Factory op Landgoed het Elger aan de Dorpsstraat. Beiden kampen met de gevolgen van de coronacrisis. In het voorjaar en ook nu alweer de nodige weken ligt de boel voornamelijk plat, op afhaalactiviteiten na.

Zomer

Bert Verheij: “In de zomer hebben we nog wel een paar dingen kunnen doen, zoals een bruiloft en bedrijfsactiviteiten. Maar verder bleven bijeenkomsten met grotere groepen natuurlijk helemaal uit.” Zijn Fine Food Factory werkt ambachtelijk. Alles wordt vers en in eigen keuken bereid. Fabrieksproducten komen er niet in. Er wordt veel met streekproducten gewerkt. Vis komt alleen uit de Noordzee en wild alleen van eigen bodem.

Verder is er veel aandacht voor bediening en aankleding. Onderscheidende kwaliteit, zo noemt Verheij het zelf. Momenteel blijft het bij afhalen. Op de website van Fine Food Factory (finefoodfactory.nl) zijn de mogelijkheden te vinden. Zie ook de laatste alinea van dit berucht.

Lichtpuntje

Bij De Nieuwe Aanleg verliep het jaar niet veel anders. Maar de zomer was een lichtpuntje. Gert Compagne zegt: “Toen liep het als een trein. Veel terraswerk en de mensen maakten na die eerste lockdown flink gebruik van de mogelijkheid om er weer eens op uit te gaan. Maar het was niet genoeg om het verlies van het voorjaar goed te maken.”

Compagne en Verheij zijn realistisch. Ze snappen dat niemand de wijsheid in pacht heeft als het om het virus gaat. En ze zijn blij dat ze niet de beslissingen hoeven nemen waar het Kabinet voor staat. “Je kunt niemand de schuld geven. Wel hadden ze misschien wat beter moeten nadenken hoe ze de pijn wat beter hadden kunnen verdelen,” vinden ze.

Onrechtvaardig

Net als zoveel horecaondernemers ervaren ze een zekere mate van onrechtvaardigheid. Dat geldt zeker voor bedrijven als De Nieuwe Aanleg. “De restaurants van de hotels mogen wel open zijn. Omdat wij geen slaapgelegenheid hebben moeten we dicht blijven. We hebben hier drie zalen met aparte toiletgroepen en ruimte zat om afstand te bewaren. Het voelt niet goed”, aldus Gert Compagne.

Het gevoel van onrecht neemt nog toe bij de beelden en berichten over overvolle winkelstraten, Ikea’s en doe-‘t-zelf-zaken. Compagne denkt dat de horeca een rol had kunnen spelen bij met name die drukke winkelstraten. “Als je de cafés, restaurants en koffiezaken opent loopt er volgens mij zo’n 20 procent minder volk op straat. Veel mensen lopen daar namelijk vooral omdat ze het als een uitje zien en nergens anders terecht kunnen.”

Natte horeca

De sluiting van de cafés, oftewel ‘de natte horeca’ kunnen beide ondernemers wel begrijpen. “Als de drank in de man is wordt het lastig om je aan de regels te houden. In een restaurant speekt dat veel minder”, zo vinden ze.

Bert Verheij groeide op in Bathmen en werkte lang in Amsterdam. In 1999 kwam hij naar Almen, waar hij overigens drie jaar moest wachten voordat hij de vergunning rond had. Compagne zit tegen het eind van zijn carrière. Hij overweegt de zaak binnenkort voorlopig te sluiten omdat het op deze manier niet langer kan. Het afhalen wordt minder. Het lijkt erop alsof de consument minder is geneigd om de horeca te steunen door wat te bestellen dan tijdens de eerste golf.

Verveling

De verveling slaat inmiddels toe. Verheij geeft aan dat alle klusjes rondom huis en bedrijf langzamerhand wel zijn gedaan en Compagne laat weten dat hij ‘lui’ wordt. “Tot laat ‘s avonds films kijken en ‘s morgens langer blijven liggen”, zegt hij. “Daar word je niet vlotter van.”

Op de vraag of ze zich zullen aansluiten bij de horecaondernemers die van plan zijn om hoe dan ook op 17 januari weer open te gaan komt een ontkennend antwoord. Dat heeft weinig zin als dat betekent dat je een boete krijgt en toch weer gedwongen wordt te sluiten. Alleen als Koninklijke Horeca Nederland besluit tot een gecoördineerde actie, heeft het wellicht zin, zo luidt het oordeel.

Samenwerking

Fine Food Factory is een samenwerking aangegaan met Landgoed Klarenbeek. Chefkok Bert Verheij en maitre patissier Micha Jonker gebruiken wild, kruiden, eetbare bloemen, verrassende groenten en paddenstoelen van het landgoed in verfijnde gerechten. Een speciaal samengesteld kerstmenu kan na bestelling op 24 december worden afgehaald op Landgoed Klarenbeek.

Kijk ook op:
finefoodfactory.nl
www.nieuwe-aanleg.nl