Molenromp Reudink wacht mooie toekomst

0

LOCHEM – De molenromp van Reudink aan de Graaf Ottoweg wacht een mooie toekomst. De molen en de grond zijn aangekocht door Paul en Jenny Kok uit Bronkhorst. Zij bouwen een nieuwe woning die met de molenromp wordt verbonden. In de molen komen een atelier/galerie en op de tweede verdieping komt een concertpiano te staan. En het pronkstuk van de eigenaar, het Friese rondjacht ‘Albert & Nelly’ uit 1891, een zusterschip van het Friese Statenjacht, krijgt een plekje voor onderhoud op de begane grond. Verder komen er een gastenverblijf en kantoor.

Paul Kok (70) is beeldend vormgever, kunst- en architectuurhistoricus en oprichter van de historische vereniging Steenderen. Dus hij keek met een geoefend oog naar wat er nog over is van de voormalige molen De Hoop uit ongeveer 1835. In 1938 werd het een silo voor het veevoederbedrijf van de gebroeders Reudink. De opbouw werd afgelopen jaar gesloopt. Van de 20 bouwkavels in het project Berkeloevers dreigde die van de voormalige molen een ‘winkeldochter’ te worden. Twee eerdere gegadigden haakten af.

Keuring

“We zagen op Funda dat een eerdere optie eraf was en besloten om te gaan kijken en praten”, aldus Paul Kok. Samen met ingenieur Willem Bossenbroek trok hij de laarzen aan voor een keuring van de romp. Ze vonden onder meer een vermoedelijke motorput die is afgedekt met stalen platen. Ook is er een werkkelder aangetroffen met een ondergrondse vijzel die naar buiten loopt. Kok vermoedt dat het graan van boeren uit de verre omtrek met Berkelzompen werd aangevoerd.

lees verder onder de afbeelding…

Het behouden waard

De molenromp is het behouden waard, zo luidde de conclusie van het bouwtechnische onderzoek. De romp is gebouwd met vechtformaat stenen. Dit zijn platte, 4 centimeter hoge handgevormde stenen die veel in de 17e en 18e eeuw werden gebakken. De oorspronkelijke eiken balklagen in de molen zijn net voor de Tweede Wereldoorlog vervangen door stalen H-balken. De nieuwe eigenaar is van plan het staal stap voor stap te vervangen door houten balken in samenwerking met molenmaker Roald Hans uit Vriezenveen.

In de romp worden een aantal ramen aangebracht. En er komt een nieuwe opbouw met rondom glas en een koperen dak. “Dat dak zal in het begin een soort gouden glans hebben maar binnen twee jaar wordt het bruin. In de eerste decennia zal het koper niet groen uitslaan”, zo verwacht Kok. Binnen komt een kleine lift.

Duurzaam

De woning die hij zelf ontwierp en de molen worden nagenoeg energieneutraal, onder meer door middel van zonnepanelen op de woning en een warmte-terugwin-installatie. Tussen woning en molen komt een technische ruimte waar onder meer een installatie komt die de vochtbalans in de molen moet regelen. De hele woonwijk aan de Berkel wordt aardgasvrij.

Paul en Jenny Kok zijn erg thuis in de monumentenzorg. Paul heeft veel restauratiewerken begeleid, zoals de Hoeve Wiggerink, een zeldzame krukhuisboerderij in Bronkhorst. Over de aankoop van het bouwperceel in Lochem zegt Kok: “Als je geen verstand hebt van monumentenzorg moet je nooit aan een dergelijk project beginnen!” De molenromp heeft overigens geen monumentenstatus.

lees verder onder de afbeelding…

Accent op molen

De nieuwe woning gaat rust uitstralen zodat het accent op de molen komt te liggen en bestaat grotendeels uit hout en glas. Aan de Berkelzijde gaan met name de hoeken van glas in het oog springen. Het definitieve ontwerp passeerde op 15 december de welstandscommissie. ‘Met glans’, volgens Paul Kok.

Afgezien van de uitdaging die de molenromp beroepsmatig voor hem vormt speelde mee dat het perceel op geringe loopafstand van winkels en het centrum van Lochem ligt en dat de woning levensloopbestendig kan worden gemaakt.

Een nieuwtje is dat de weg die de nieuwe woonwijk ontsluit de Laan van Reudink gaat heten.

Keuze voor Lochem

Geheel onbekend met Lochem is Kok niet. Hij deed in de dagen rond Hemelvaartsdag in 1983 – het jaar dat Lochem 750 jaar stadsrechten vierde – mee aan het Nederlands Kampioenschap hetelucht-ballonvaren bij de De Cloese. Destijds deed hij voor het eerst mee. Later werd hij nationaal kampioen.

“De stad Lochem trok aan, ook na bijna veertig jaar”, zo klinkt het. Kok is gepensioneerd maar was de afgelopen tijd veelvuldig te vinden achter de tekentafel die hij in zijn stagetijd mocht overnemen van de beroemde architecten Dudok en Magnee uit Hilversum. Hij tekende alles zelf tot in detail uit. Overigens krijgt die tekentafel ook een plekje in de molen van Reudink.

Noodkap

De eerste stap in het Lochemse avontuur is het plaatsen van een noodkap op de molenromp, over ongeveer twee weken. Dit om te voorkomen dat er nog meer hemelwater binnendringt. De kelder onder molen, die nog verwijderd gaat worden, staat al helemaal vol. De komende maanden wordt het terrein waar de woningen komen te staan fors opgehoogd. Hiervoor zijn vele vrachtwagenladingen grond nodig.

Kok hoopt in juni te beginnen met de bouw en droomt er stiekem van dat hij eind dit jaar in Lochem bij de kerstboom zit.

De tekeningen bij dit artikel zijn afkomstig van Paul Kok.

Dit is wat er nog over is van de voormalige molen van Reudink (foto: LochemsNieuws)