Marja Eggink (GB): ‘Ik wil me inzetten voor de samenleving’

0
Marja Eggink is lijsttrekker van Gemeentebelangen (GB) (foto: LochemsNieuws)

LAREN/LOCHEM – Marja Eggink-Meuleman (61) is het langstzittende raadslid in de gemeente Lochem. De lijsttrekker van Gemeentebelangen (GB) kwam in 1997 voor het eerst in de raad. Ze was in 2005-2006 korte tijd wethouder. Na een onderbreking werd ze sinds 2010 lijsttrekker. Sindsdien is ze onafgebroken fractievoorzitter. Maar, zoals het hoort in deze serie interviews, eerst antwoord op de vraag: ‘Wie is de mens achter de lijsttrekker?’

Acht portretten van lijsttrekkers
In de weken tot aan de gemeenteraadsverkiezingen presenteert de Berkelbode wekelijks een uitgebreid portret met de lijsttrekkers van de acht partijen die in de gemeente Lochem meedoen. Daarbij gaat het slechts ten dele over politiek. Vooral de mens achter de lijsttrekker moet naar voren komen. Waar stond de wieg, wat voor kind was het en hoe zag de carrière er tot nu toe uit? Via een lijstje met trivia-vragen komen we details te weten over onder meer hobby’s, favoriete muziek en de favoriete plek in de gemeente.
– Lees HIER aflevering 1 over Henk van Zeijts (GroenLinks)
– Lees HIER aflevering 2 over Calle Janssen (LochemGroen!)
– Lees HIER aflevering 3 over Marleen van der Meulen (D66)
– Lees HIER aflevering 4 over Eric-Jan de Haan (VVD)
– Lees HIER aflevering 5 over Lex de Goede (MmL)

– Lees HIER aflevering 6 over Jos Israel (PvdA)
– Lees HIER aflevering 7 over Henk Datema (CDA)

De wieg van Marja stond in de ouderlijke boerderij aan de Deventerweg in Laren. Die boerderij heette ‘Schoneveld’ en stond op de plek waar nu de gelijknamige nieuwbouwwijk is te vinden. “Ik kom uit een boerenfamilie. Mijn opa en oma boerden op de Lochemse boerderij Imenkamp”, zo zegt ze. Die boerderij staat nu nog als een soort van baken van vervlogen tijden in de wijk Molengronden en doet dienst als verenigingsgebouw. Opa en oma verhuisden net voor de Tweede Wereldoorlog naar Laren.

Grenzen

Marja’s moeder kwam van een boerderij die tussen de kerk en Witkamp in Laren stond. Marja heeft een broer die 3 jaar ouder is. Aan de Deventerweg werd boeren begin jaren ’70 lastiger. Ze vertelt: “Het verkeer op de Deventerweg werd steeds drukker. Dat gaf problemen met in- en uitrijden. En het groeiende bedrijf liep tegen grenzen aan.”

Destijds bezat de familie ook nog een boerderij aan de Sportparkweg, die werd verpacht. Toen de pachter vertrok was dat een mooie gelegenheid om het bedrijf te verplaatsen. De boerderij aan de Deventerweg werd verkocht aan een aantal particulieren die plannen hadden voor nieuwbouw. Later kocht Rabo Vastgoed het en werd de huidige woonwijk gebouwd in samenwerking met het Bouwfonds.

School

Marja zat als kind op de Dorpsschool in Laren, volgde daarna de MAVO en ging daarna naar de MEAO in Deventer. Tijdens die opleiding liep ze enige tijd stage bij de gemeente Lochem. “Ik mocht onder meer meelopen met de trouwambtenaar en dat vond ik erg leuk.” Veel later, in 1991, zou ze zelf Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand worden. Vorig jaar, na precies 30 jaar, legde ze die functie neer na vele stellen in de echt verbonden te hebben.

Als kind werd ze actief lid van de Larense Gymnastiek Vereniging. Die vereniging hoorde bij de familie Meuleman. Moeder was er bestuurslid en Marja werd later voorzitter. Vanaf haar 15e was ze ook jurylid bij regionale wedstrijden, nadat ze daarvoor een speciale cursus had gevolgd. Dat zou niet de enige vrijwilligersfunctie blijven. Zo was ze onder meer lang secretaris van Jong Gelre en van de Sportraad Lochem.

Streekcommissie

Ook was ze betrokken bij de stichting Highland Cattle in de Lage Landen. Daarbij draaide het om de inmiddels bekende langharige Schotse hooglandkoeien die door de Lochemse huisarts Daan Voûte in Nederland waren geïntroduceerd. En ze was bestuurslid van de Gelderse Plattelandsvrouwen Organisatie (GPVO). Namens die organisatie was ze afgevaardigde in de Streekcommissie regio Achterhoek-Liemers. “Daarbij draaide het in grote lijnen om de leefbaarheid van het platteland. Ook organisaties als waterschappen en de Vereniging Kleine Kernen waren daarin vertegenwoordigd”, aldus Marja.

Na de MEAO werd in 1979 een eerste baan aanvaard bij de Rabobank in Markelo. “Daar had ik het erg naar mijn zin. Ik was baliemedewerker, maar destijds mocht je nog alle werkzaamheden doen. Tot aan het afsluiten van leningen toe. Dat maakte het werk afwisselend en leuk.” Ze volgde allerlei interne cursussen om haar werk nog beter te kunnen doen.

Getrouwd

Marja is in 1981 getrouwd met Teun Eggink. Sindsdien woont en werkt het stel op de boerderij aan de Broekdijk tussen Laren en Holten. Teun volgde daar zijn vader op. Toen zoon Gert-Jan 31 jaar geleden werd geboren, kwam aan de carrière bij de Markelose bank een eind, hoewel dat niet geheel vrijwillig was. “Je kon toen alleen fulltime werken. Toen ik na de geboorte van onze zoon vroeg of ik wat minder uren kon gaan werken, werd dat geweigerd. Toen besloot ik te stoppen. Later heeft de bank mij nog wel twee keer gevraagd voor tijdelijke werkzaamheden.”

Aan werk geen gebrek, want onder leiding van echtgenoot Teun groeide het melkveebedrijf flink. Op dit moment worden er zo’n 130 koeien gemolken en is er nog het nodige jongvee te verzorgen. Marja werkte altijd mee op de boerderij. Ze zette zich steeds in voor de agrarische sector. In de politiek maar ook als lid van de ledenraad van de Rabobank Graafschap Noord. Ze maakte deel uit van het agrarische team, dat voor de bank scherp in de gaten hield wat er speelde in de sector en wat de bank kon doen om te helpen. Verder was Marja tussen 2009 en 2021 secretaris van de Lochemse VVV.

Politiek actief

Politiek actief werd ze in december 1990, toen GB-raadslid Jan Kalkdijk een baan op Curaçao aanvaardde. Ze bleef in de raad tot aan de herindeling van 2005, waarbij de gemeenten Lochem en Gorssel werden samengevoegd. De verkiezingen die daarop volgden leidde tot grote winst voor GB, dat toen twee wethouders mocht leveren. Marja werd één van die twee.

Dat duurde niet heel lang, want in 2006 ontstond er grote onenigheid in de partij. Dat leidde uiteindelijk tot een splitsing, waarbij een deel van de fractie aansluiting zocht bij de VVD. Marja herinnert zich: “Ik werd via een motie verzocht om af te treden als wethouder en dat heb ik gedaan. Dat was dus geen motie van wantrouwen. Ik was toen wel even klaar met de politiek en ben andere dingen gaan doen. Zoals zingen bij het popkoor La Poko in Laren.”

Lijsttrekker

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en in 2010 werd Marja door de kiescommissie van GB gevraagd om lijsttrekker te worden. Sindsdien is ze onafgebroken fractievoorzitter van de grootste partij in de gemeente. Een lijsttrekker is vaak ook de beoogd wethouder, maar bij GB ligt dat anders. “Acht jaar geleden haalden we Bert Groot Wesseldijk van buiten en toen hij vorig jaar stopte hebben we Robert Bosch eveneens van buiten gehaald”, zo luidt de uitleg.

Of hij doorgaat als wethouder is nog niet bekend. “Hij werd in het diepe gegooid en kreeg een paar lastige dossiers op zijn bordje. We nemen als partij pas na verkiezingen stappen om een kandidaat voor het wethouderschap naar voren te schuiven. Robert moet ook nadenken over wat hij zelf wil. Hij kan kiezen voor voortzetting van zijn politieke loopbaan, maar ook voor het afmaken van zijn studie bestuurskunde of zelfs helemaal iets anders.” We wachten de uitslag eerst af.

Aanspreekbaar

Marja Eggink vindt het belangrijk dat lokale partijen en politici makkelijk toegankelijk en aanspreekbaar moeten zijn voor inwoners die met vragen of problemen zitten. Bij GB betekent dit onder meer dat de kandidatenlijst voor de verkiezingen bestaat uit mensen uit nagenoeg alle kernen en buurtschappen in de gemeente. Dat heeft de partij altijd zo gedaan, al geeft Marja toe dat het wel lastiger wordt om kandidaten te vinden.

Ze zegt: “Mensen uit je eigen omgeving spreek je makkelijk aan. Wij moeten naar de mensen luisteren en ze helpen waar het kan. Maar daarbij geldt altijd dat ‘nee’ ook een antwoord is. Dat moet je dan wel goed kunnen uitleggen. Je kunt mensen niet één-op-één helpen. De gemeenteraad is er voor het bredere belang. Ik vind dat we met GB door de jaren heen een standvastig programma hebben. We houden niet van hap-snap-beleid. We zijn ook niet zo van ‘kijk ons eens’ en treden niet graag als eerste op de voorgrond. Daarom heb ik waarschijnlijk zo’n hekel aan populisme.”

Goede sfeer

Tenslotte zegt ze nog dat ze de indruk heeft dat de standpunten tijdens de coronacrisis zijn verhard. Ook in de gemeenteraad is dat volgens haar het geval. “Ik hou van het observeren van de mensen om mij heen. En ik ben erg gevoelig voor sfeer en goede verhoudingen. Dat is momenteel wel eens lastig, vooral ook in de politiek.”

Marja Eggink-Meuleman in ‘t kort:

We vragen elke lijsttrekker om een aantal vragen in slechts enkele woorden te beantwoorden.

Deze week:

Marja Eggink-Meuleman, lijsttrekker GB
Woonplaats: Laren
Leeftijd: 61

1. Mooiste plek in de gemeente?
Landgoed Ampsen

2. Favoriete boek?
Serie ‘De Zeven Zussen’ – Lucinda Riley

3. Favoriete muziek?
André Rieu, musicals en Tina Turner

4. Huisdieren?
Hond Bo (kruising herder/husky), 130 koeien, plus jongvee

5. Hobby’s?
Fietsen, tuinieren

6. Sport (actief of passief)?
Zwemmen en turnen (vroeger actief, nu passief)

7. Op welke persoon zou je stemmen als je niet op je eigen partij mag stemmen?
Marleen van der Meulen (D66)

8. Gezinssamenstelling?
Echtgenoot Teun (66), zoon Gert-Jan (31)