Lochem zit tot eind 2023 vast aan contract met Gazprom

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – De gemeente Lochem zit nog tot eind 2023 vast aan het contract met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Het Lochemse college van burgemeester en wethouders ziet geen kans daar op kortere termijn vanaf te komen. Dit zou leiden tot grote kostenstijgingen en het Russische gas blijft op de markt en vloeit vermoedelijk, ook via een andere tussenhandelaar, naar Lochem. Dan vloeit, indirect, mogelijk nog meer naar de Russische staatskas.

Het college schrijft in een memo aan de gemeenteraad dat er met enige regelmaat verzoeken komt om het lopende contract met Gazprom te ontbinden. De gemeente heeft een contract dat samen met andere regiogemeenten is afgesloten.

Aanbesteed

Het contract met Gazprom is Europees aanbesteed. Bovendien geldt Gazprom Energy als een Nederlands bedrijf. Lochem is al langer bezig met het verduurzamen van de gemeentelijke accommodaties. Het college houdt de landelijke ontwikkelingen in de gaten.

Eerder liet de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) al weten dat de juridische mogelijkheden om contracten te ontbinden gering zijn en dat Gazprom daar financieel eerder beter dan slechter van wordt. De gemeenten hebben een langer lopend contract met Gazprom met een vaste – en relatief lage – prijs. Bij een overstap naar een andere partij stijgt de prijs naar het huidige (hoge) niveau.

Oorlogskas

Het Russische gas vloeit vooralsnog gewoon naar (West-)Europa, waar het wordt verhandeld op de internationale gasbeurs. Opzegging van contracten zorgt dus vooralsnog niet voor gas uit andere bronnen, terwijl Gazprom op die manier wel een hogere prijs krijgt. Geld dat uiteindelijk in de oorlogskas van Poetin vloeit.

De enige oplossing is dat EU of de Nederlandse overheid zich richten op het terugdringen van de afhankelijkheid van Russisch gas. Ook dat lijkt alleen op de langere termijn haalbaar.

Duits zeggenschap

Op 4 april heeft de Duitse overheid de zeggenschap over Gazprom Germania GmbH tijdelijk overgenomen. Deze stap werd gezet omdat Gazprom bezig was met de verkoop van dochterbedrijven aan andere (Russische) bedrijven. Duitsland heeft daar een stokje voor gestoken om de levering van gas niet in gevaar te brengen. Gazprom Germania heeft twee dochterondernemingen die actief zijn in Nederland, waaronder het bedrijf dat gas levert aan Nederlandse gemeenten.