‘Libelleman’ Hanno van der Meulen (70) overleden

0
Een voorbeeld van een foto van Hanno van der Meulen (foto: Hanno van der Meulen)

LOCHEM – Lochemer Hanno van der Meulen is op 28 maart op 70-jarige leeftijd overleden. Hij was plaatselijk bekend als een groot vogel- en insectenkenner. Zijn foto’s van insecten, en met name libellen, waren vaak indrukwekkend. Van der Meulen inspireerde schrijver A.L. Snijders in 2013 tot het zeer korte verhaal (ZKV) met de titel ‘Libelleman’. Dat was ook de titel van een bundel ZKV’s die in 2015 verscheen.

Johan Christiaan van der Meulen werd in 1951 geboren in Zutphen. Na een wat rumoerige lagereschooltijd vertrok hij naar Schiermonnikoog. Als natuurliefhebber was hij op het eiland uitstekend op zijn plek. Na de middelbare school verruilde hij ‘Schier’ voor Texel. Daar ging hij aan het werk bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Hij deed er voornamelijk zeebiologisch onderzoek via de microscoop.

Preparateur

Later werkte hij bij het bekende museum Naturalis in Leiden als preparateur van insecten en als restaurateur in het Scheepsarcheologisch museum in Ketelhaven (gemeente Dronten). In Schoonhoven voltooide hij de opleiding voor goud- en zilversmid en maakte daar prachtige sieraden, vaak geïnspireerd op vogels en insecten.

Hij stond verder bekend als een meester in het ‘genezen’ van zieke en gewonde vogels, die na behandeling weer de vrijheid terugkregen. Een door hem geredde kauw en roek bleven echter bij hem. Totdat de vogels zo’n 6 jaar geleden in beslag werden genomen. Toen haalde Hanno de regionale pers. De vogels werden gedood en de eigenaar was er kapot van. De overheidsdienaren die verantwoordelijk waren oordeelden dat het ging om beschermde vogels en dat ze ‘ondraaglijk leden’. In de natuur hadden ze niet overleefd.

Fotografie

Door problemen met zijn handen kon Hanno van der Meulen het fijne werk van een edelsmid niet meer goed uitoefenen. Hiervoor in de plaats ging hij steeds meer fotograferen. Vogels, vlinders, kikkers, slangen, insecten en dus in het bijzonder libellen. Hij struinde onder andere door het Haaksbergerveen, over landgoed Beekvliet, en rond De Broekhorst in Stokkum. Vaak bij nacht en ontij. Zijn nachtfoto’s van insecten zijn spectaculair.
‘Libelleman’ Hanno van der Meulen zoals hij vaak in de natuur was te vinden (bron: flyer expositie uit 2019)

Met eindeloos geduld en met grote kennis van de biotoop en ethologie, maakte hij zijn foto’s, soms door uren in het water te staan, wetend dat het juiste moment om toe af te drukken op enig moment komt. Zelfs bij grote hitte stonds hij daar in hoofd en huid bedekkende kleding. Dat laatste uit angst voor teken, die hem al eens te grazen namen.

Expositie

In 2019 kon het publiek eindelijk zijn beste foto’s bekijken tijdens een expositie in Het Stadshuus. Er werd een selectie gemaakt uit meer dan 7000 foto’s. Deze expositie was een initiatief van een groep vrienden en er was financiële steun van Stichting Steunfonds Lochem, Fonds 1819 en Fuji.
Tussen alle activiteiten door leed de Lochemer een sportief leven; surfen, skeeleren, schaatsen, duiken, catamaranzeilen, ijszeilen en racefietsen. Het kan hem niet hard genoeg gaan. Alsof hij een contrast zocht voor zijn uren in de verstilde natuur.

Verteller

Wie hem kende weet dat hij niet snel zelf een gesprek zou aanknopen en zeker niet met een wildvreemde. Maar als hij kon vertellen over vogels, insecten en de natuur in het algemeen, ontpopte hij zich tot een enthousiast, en bijna niet te stoppen, verteller. Wie Hanno van der Meulen op zijn (gewone stads-)fiets in of rond Lochem zag rijden, moest onwillekeurig denken aan de woorden van Boudewijn de Groot: ‘…de eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur, tegen de wind, zichzelf een weg baant’.
De ZKV ‘Libelleman’ van A.L. Snijders is HIER te lezen…