Lex de Goede (MmL): ‘Draagvlak boven alles’

0
Lijsttrekker Lex de Goede van Meedenken met Lochem (MmL) (foto: MmL/PR)

EEFDE/LOCHEM – Lex de Goede (59) is hét gezicht van Meedenken met Lochem en opnieuw lijsttrekker voor de lokale partij. In de gemeenteraad valt hij op door zijn onderkoelde humor en succesvolle moties. Hij hoopt dat het bondgenootschap met BBB zijn partij veel gaat brengen. Maar eerst antwoord op de gebruikelijke vraag: Wie is de mens achter de lijsttrekker?

Acht portretten van lijsttrekkers
In de weken tot aan de gemeenteraadsverkiezingen presenteert de Berkelbode wekelijks een uitgebreid portret met de lijsttrekkers van de acht partijen die in de gemeente Lochem meedoen. Daarbij gaat het slechts ten dele over politiek. Vooral de mens achter de lijsttrekker moet naar voren komen. Waar stond de wieg, wat voor kind was het en hoe zag de carrière er tot nu toe uit? Via een lijstje met trivia-vragen komen we details te weten over onder meer hobby’s, favoriete muziek en de favoriete plek in de gemeente.
– Lees HIER aflevering 1 over Henk van Zeijts (GroenLinks)
– Lees HIER aflevering 2 over Calle Janssen (LochemGroen!)
– Lees HIER aflevering 3 over Marleen van der Meulen (D66)
– Lees HIER aflevering 4 over Eric-Jan de Haan (VVD)

Lex is geboren in het Brabantse Helmond, maar verhuisde al vroeg naar Eindhoven. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Soesterberg in de provincie Utrecht. Vader zat op een kostschool van het beroemde kleinseminarie Rolduc. Wie daar vertoefde liep een behoorlijke kans om priester te worden.

Zo ver kwam het niet. Hoewel vader De Goede later wel een aantal kerkelijke (bestuurs)functies zou bekleden, switchte hij naar een rechtenstudie. Hij werd jurist maar werkte vervolgens in diverse functies die we tegenwoordig als het sociale domein zouden betitelen. Daaronder directeur van een sociale academie en van het GAK. De moeder van Lex was huisvrouw en in het gezin waren voor Lex als 2 zussen en een broer geboren. “Ik heb een veilige jeugd gehad”, zo luidt de samenvatting.

Geloof

Geloof en kerk speelden thuis een grote rol. Lex werd dan ook misdienaar. “Dat leverde veel schoolverlof op. Ik was ‘s ochtends vroeg vaak al bij de mis van de nonnen en ik werd regelmatig opgetrommeld voor bruiloften en begrafenissen.” Uiteraard bezocht hij een katholieke school. Het geloof bleef lang een rol spelen in het gezin. Zo had de oudste zoon nog wel wat uit te leggen toen hij, begin jaren ’80, met een vriendin van hervormde huize op de proppen kwam. Voor de ‘ongelovige’ vriendin van Lex was het pad daarna wel geëffend.

Toen Lex 10 jaar was volgde een verhuizing naar Velp. “Eerst naar een nieuwbouwflat. De appartementen werden voornamelijk bewoond door ouderen. Wij waren het enige gezin met kinderen. We hadden er ineens 24 opa’s en oma’s bij. Dat was meestal leuk, al klaagde er af en toe wel eens eentje over een verstoord middagdutje door het geluid dat wij maakten.” De flat werd later verruild voor een comfortabele woning waar moeder De Goede nog lang zou blijven wonen. Vader is op 57-jarige leeftijd overleden.

Strenge non

In Velp kwam Lex op een lagere school terecht die nog gebouwd bleek te zijn door zijn opa, die een aannemersbedrijf in Soesterberg had. Ook deze school was van katholieke signatuur, met een strenge non aan het hoofd. Lex herinnert zich: “Ik kon het wel goed met haar vinden. Zij vertrouwde mij zelfs geld toe dat ik moest storten op het postkantoor.”

Al vroeg was hij een echte boekenwurm. “Ik ging soms twee keer op een dag naar de bibliotheek, want ik had de boeken snel uit”, zo klinkt het. “Inmiddels heb ik thuis zo’n 25 strekkende meter aan boeken in de kast staan.” Hij volgde het gymnasium aan het Rhedens College.

Gymnasium

Lex was een echte alfa-student en had onder meer klassieke talen in zijn pakket. Hij zegt: “In de praktijk ben ik een bèta want ik doe erg graag dingen met mijn handen en hou van techniek. Maar wiskunde is niet aan mij besteed. Talen en economie vond ik wel weer leuk.”

De 6 jaar op het gymnasium gingen snel voorbij en Lex was al op 17e klaar voor een vervolg. Dat werd een rechtenstudie in Nijmegen, want door de loopbaan van zijn vader zag hij dat je met die studie breed inzetbaar was. Hij koestert zijn studententijd. Door de vele faciliteiten van de universiteit nam sport een belangrijke plaats in.

Studeren

“Na flink sporten was de onrust uit het lijf en dan kon ik wel tot 2 uur ‘s nachts geconcentreerd studeren. Hij woonde in die tijd bij een hospita en eten deed hij meestal in de mensa. Hij studeerde in 1985 af.

Midden jaren ’80 was geen makkelijke tijd om aan het werk te komen. De manier waarop Lex aan de slag kwam is een verhaal apart. Hij reageerde op een advertentie van het ministerie van Financiën waarin kandidaten werden gevraagd voor de functie van inspecteur invoerrechten en accijnzen bij de douane. Het ging om een opleiding, maar met betaling van loon.

Sollicitatie

De eerste horde was een test in Utrecht, waar bleek dat honderden mensen geïnteresseerd waren. Enige tijd later werd Lex uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij het opleidingsinstituut in Den Haag. “Het was zo’n mooi statig jugendstilpand. Toen ik de imposante trap opliep kwam ik een andere sollicitant tegen. Die trilde over zijn hele lichaam. Ik vroeg of alles goed was en het antwoord was ontkennend. Ik maakte mij op voor een zwaar gesprek.”

Dat bleek het niet te worden. Het werd een gesprek met wat achteraf bleek de directeur van het instituut die een bijbaan als predikant had. Die had al gezien dat Lex van huis uit katholiek was en dat brak het ijs. Tijdens het gesprek vroeg de man ook of hij een relatie had. “Ja”, zei Lex. “Mijn vriendin staat buiten te wachten.” De volgende vraag waar zij vandaan kwam. “Dat kan ik wel vertellen maar dat zegt u toch niets”, antwoordde Lex. Daartoe uitgedaagd zei hij dat zijn vriendin – en tot op de dag van vandaag zijn echtgenote – uit Wichmond komt. Daar bleek de predikant te hebben paardgereden.

Inspecteur

En zo begon Lex aan een 4-jarige postacademische opleiding. Van afstuderen is het nooit gekomen. Tijdens een stage bij de douane in Den Bosch werd hij gevraagd een net vertrokken inspecteur te vervangen. Zo kreeg hij op zijn 27e de leiding over een afdeling met meest HBO’ers die als voornaamste taak hadden om het beleid toepasbaar te maken in de dagelijkse praktijk. Bij de douane werd en wordt overigens vooral gewerkt met EU-beleid.

Lex is altijd in dienst gebleven bij het ministerie van Financiën maar heeft letterlijk alle hoeken van het land gezien. “Ik ben de tel kwijt, maar ik heb heel veel functies gehad. En ik hoefde bijna nooit te solliciteren want ik werd steeds gevraagd. Sinds anderhalf jaar ben ik verantwoordelijk voor de automatisering. Formeel in Rotterdam maar in Apeldoorn staat een belangrijk datacentrum, dus ook daar kan ik werken. En de laatste 2 jaar ook vooral thuis. Veel huidige collega’s heb ik om die reden nog nooit in levenden lijve ontmoet.”

Politiek

De politieke interesse was er al vroeg. Zijn ouders stemden altijd CDA. Lex merkte dat zijn moeder niet kon uitleggen waarom en dat ze de verkiezingsprogramma’s nooit las. In tijden van de verzuiling lag je stem bij voorbaat vast. “In die tijd was het volgen van het nieuws wel belangrijk thuis. Om acht uur ‘s avonds was het altijd ‘kop houden en journaal kijken’. Ik kreeg al snel belangstellingen voor de Haagse spelletjes. Ook Den Haag Vandaag miste ik zelden.”

De lokale politiek speelde minder. “Dat heeft met levensfasen te maken. Je bent jarenlang druk met de kinderen en hebt wel andere dingen aan je hoofd. Wat ik wél deed was in het schoolbestuur gaan zitten en ik was heel lang voorzitter van een sportvereniging in Steenderen, waar ik destijds woonde.” Inmiddels woont hij ruim 12 jaar in Eefde.

Lokaal actief

Eind 2013 besloot hij politiek actief te worden. Een aantal mensen was bezig met een lokale partij. Ik las het in de krant en heb toen gebeld met Bertus Karssenberg, die een voortrekkersrol had. Mijn juridische achtergrond kwam wel van pas bij het formaliseren van de zaak. De vereniging Meerdenken met Lochem werd opgericht. De verkiezingen van 2014 kwamen te snel om potten te kunnen breken en een zetel zat er toen net niet in. In 2018 lukte dat wel en MmL lijkt een vast gegeven te zijn geworden in de Lochemse politiek.

In 2015 richtte Lex de Goede de Stichting Eefde Tegen-wind op. “Ik merkte dat mensen in Eefde-West werden gemangeld door de gemeente Zutphen en Lochem als het ging om windmolens. Ik kreeg al snel medestanders. Het verzet kwam op gang en vorig jaar gaf de Raad van State de omwonenden alsnog geheel gelijk. Inmiddels is overigens duidelijk dat met name de provincie de windturbines op het Zutphense bedrijventerrein De Mars toch wil doorzetten. De messen zijn weer geslepen. Lex: “Windturbines interesseren me eigenlijk niet. Waar het om gaat is dat er draagvlak moet zijn. Daar ontbreekt het in Eefde-West zeker aan. Dat is ook met geld niet te veranderen.”

Draagvlak

Vanuit de gedachte van draagvlak – en dat geldt wat hem betreft voor alles wat de overheid doet – steunt Lex de Goede de gedachte van een Burgerberaad. Ook D66, CDA en LochemGroen! zijn hier voor. In het kort gaat het erom dat de gemeente bij belangrijke ontwikkelingen inwoners serieus betrekt.

BBB

Onlangs werd bekend dat MmL een bondgenootschap is aangegaan met BBB. Hoewel die laatste partij nog volop in ontwikkeling is, ziet Lex mogelijke voordelen van samenwerking. Voordelen die lokale afdelingen van landelijke partijen al hebben, zoals opleidingen, komen nu binnen handbereik. BBB heeft in de peilingen de wind mee.

Aan voorspellingen voor de uitkomst van de verkiezingen waagt Lex zich niet. “Ik constateer dat landelijk ongeveer een derde van de kiezers op lokale partijen stemt bij gemeenteraadsverkiezingen. Dat zijn veel stemmen en zetels. In Lochem kan nu worden gekozen uit drie lokale partijen. Ik weet op 16 maar ‘s avonds hoe we ervoor staan”, zo zegt hij.

Lex de Goede in ‘t kort:

We vragen elke lijsttrekker om een aantal vragen in slechts enkele woorden te beantwoorden.

Deze week:
Lex de Goede, lijsttrekker MmL
Woonplaats: Eefde
Leeftijd: 59

1. Mooiste plek in de gemeente?
Sluis Eefde + Gorsselse Hei

2. Favoriete boek?
‘Mannen die vrouwen haten’ van Stieg Larsson
(verfilmd als ‘Millennium)

3. Favoriete muziek?
Adele + Miss Montreal

4. Huisdieren?
Hond Midas, kat Gisou, 2 goudvissen, 25 guppen, 30 sierduiven

5. Hobby’s?
Lezen, landelijke politiek, klussen, sleutelen aan auto’s, tuinieren, reizen, motorrijden

6. Sport (actief of passief)?
Wandelen, badminton. Niks met passief sport kijken, behalve Max en Oranje

7. Op welke persoon zou je stemmen als je niet op je eigen partij mag stemmen?
Hamp Harmsen (D66, niet herkiesbaar)

8. Gezinssamenstelling?
Echtgenote Marlies, zoons Martijn en Alexander, dochter Anne-Maartje