Levende grasmaaiers aan de slag in Eefde

0
schapen in Eefde
Herder Herbert Nijkamp met zijn kudde onderweg in Eefde (foto: LochemsNieuws)

EEFDE – Zo’n 40 levende grasmaaiertjes zijn woensdag in Eefde aan de slag gegaan. Dit jaar gaan ze 3 keer zo’n 5 hectare berm en grasvelden begrazen om het gras kort te houden. De grasmachines van Circulus-Berkel komen daar niet meer in actie. De verwachting is dat er op de betrokken percelen snel veel meer bloemen gaan groeien.

De schaapskudde van herder Herbert Nijkamp, van Schapenservice Hurby begon woensdagochtend op een grasveldje bij basisschool De Bargweide. Daar was de gemotoriseerde grasmachine kennelijk pas nog actief geweest, want het gras is daar wat aan de korte kant voor de schapen.

Singelweg

Dat was anders aan de Singelweg, de eerste officiële werkplek voor de kudde. Daar ligt een flink stuk waar de dieren wel even zoet mee zijn. De kinderen van de Bargweide vonden het prachtig. ,,Juf, mogen we hier blijven tot de school uit is?”, zo klonk het.

Lees verder onder de video…

De proef met de schapen kwam aan het rollen toen Herbert Nijkamp afgelopen december wethouder Henk van Zeijts – ook Eefdenaar – sprak. Toen deed hij het voorstel om zijn schapen in te zetten voor de begrazing van openbaar groen. Nijkamp werkt al langer voor het waterschap.

Dat kan anders

,,Ik zie die grasmachines vaak aan het werk en dan denk ik; dat kan ook anders.” Henk van Zeijts was enthousiast en schakelde Circulus-Berkel in. ,,We hebben kort geleden nieuwe afspraken gemaakt over het beheer van de openbare ruimte. En we willen meer aandacht besteden aan biodiversiteit. Alles komt zo mooi samen”, aldus de wethouder.

lees verder onder de foto…

Leerlingen van de Bargweide vermaken zich met de schapen (foto: LochemsNieuws)

 Ervaring

Circulus-Berkel was ook niet moeilijk te overtuigen. Daar is al ervaring opgedaan met het beheer met schapen. Robert van Iersel, hoofd civiel en groen bij Circulus-Berkel, vertelde dat er in Doesburg al 3 jaar mee wordt gewerkt. Hij bevestigt dat de begraasde vlakken daar in korte tijd een ander aanzien kregen, met veel meer bloemen. Dat trekt insecten aan.

Meer bloemen

Herbert Nijkamp weet hoe het komt dat er meer bloemen gaan groeien. ,,De schapen maken het gras veel korter dan een grasmachine. Dan kan er meer lucht bij de grond en krijgen andere planten en bloemen meer kans om te groeien.” Dat zier er heel anders uit dan een strak gemaaid grasveld.

Gemekker

Op de vraag van de wethouder of Eefdenaren voortaan erg vroeg worden gewekt door blatende schapen, zegt de herder: ,,Dat denk ik niet. Ze beginnen pas te mekkeren als ze mij zien komen, want dan weten ze: nieuwe plek en dus nieuw eten.”

De herder wordt betaald uit de besparing die ontstaat door verminderde inzet van grasmaaiers en personeel. De proef wordt eind dit jaar geëvalueerd.

(foto: LochemsNieuws)