Wonen

Lessen uit Laren: Wonen zonder aardgas begint met besparen

LAREN/LOCHEM – Bewoners kennen hun eigen huis als geen ander. Zij kunnen dan ook het beste zelf invullen hoe zij hun huis kunnen verwarmen zonder aardgas. Dat kan door energie besparen, isoleren en verduurzamen als de cv-ketel aan vervanging toe is. Deze conclusies trekt de werkgroep Aardgasvrij Laren. De gemeente Lochem wil de bevindingen in Laren vertalen naar andere kernen.

De onderstaande tekst is (nagenoeg) letterlijk overgenomen uit een persbericht…

De werkgroep onderzocht hoe inwoners van Laren zich kunnen voorbereiden op een aardgasvrije toekomst. In 2050 moeten alle 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen in Nederland van het aardgas af zijn. Door het gebruik van aardgas komt CO2 vrij, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Ook wil de overheid geen aardgas meer gebruiken uit de gasvelden in Groningen.

Wijken van de Toekomst

Dat betekent dat alle gebouwen en huizen op een andere manier verwarmd moeten worden. Aardgasvrij Laren was een van de Wijken van de Toekomst, waar een werkgroep onderzocht hoe dat mogelijk is.

De belangrijkste lessen van de werkgroep:

1. Bespaar zoveel mogelijk energie
Het isoleren van huizen levert al een flinke besparing van energie op. Als alle huizen in Laren verbeterd worden tot energielabel B, levert dat een besparing van 18% op. Een mooi begin.

2. Oplossing zoeken per huis

Laren heeft veel vrijstaande huizen, net als de meeste andere kernen en het buitengebied in onze gemeente. Daarom is het slim om per huis te zoeken naar de beste oplossingen. Larenaren gaven in een enquête aan, dat zij de voorkeur geven aan het zelf vinden van oplossingen voor hun eigen huis.

3. Verduurzamen als cv-ketel aan vervanging toe is

Inwoners in Laren kunnen verduurzamen op het moment dat de cv-ketel op aardgas aan vervanging toe is. Als het uitgangspunt is dat iedereen zelf werkt aan oplossingen, hoeft er niet 1 moment te zijn wanneer alle huizen tegelijk van het gas af gaan. Een hybride CV-ketel is al een mooie en betaalbare stap in de goede richting.

4. Voor elk huis is er al een duurzaam alternatief

Voor alle woningen, of ze nou goed, redelijk of slecht geïsoleerd zijn, is al een gunstiger duurzaam alternatief voorhanden.

5. Isoleren is altijd goed

Isoleren scheelt in de energiekosten voor vele jaren, is goed voor het milieu en levert een warm en comfortabel huis in de winter en een koeler huis in de zomer. Isoleren kost geld. Door een lagere energierekening is de investering gedeeltelijk terug te verdienen.

Tips en informatie

Aardgasvrij Laren heeft voor bewoners die meer willen weten, alle tips, ervaringen en verhalen verzameld in een publieksrapport dat HIER is te vinden (link naar pdf-bestand op website van de werkgroep).

Ook andere kernen

Een werkgroep van Aardgasvrij Laren werkt verder aan plannen om mensen te betrekken en om kennis en ervaringen te delen. Het doel is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk huishoudens niet meer afhankelijk zijn van aardgas voor de verwarming van hun huizen. De gemeente vertaalt de conclusies van Aardgasvrij Laren naar andere dorpskernen. Deze vertaling krijgt een plek in de Transitievisie Warmte, die de gemeente volgend jaar gaat opstellen.

Henri Bruntink

Recent Posts

Kadernota 2024 leidt vooral tot vragen over klimaat en energie

LOCHEM - De Kadernota 2024 is de voorloper op de begroting die eind dit jaar…

8 uur ago

Rob Kiers benoemd tot lid Raad van Bestuur ForFarmers

LOCHEM - Rob Kiers (1980) is benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van…

1 dag ago

Traverse Eefde na lang wachten met applaus begroet

EEFDE - Bewoners uit de omgeving van de Rustoordlaan, Doctor van de Hoevenlaan en Zutphenseweg…

5 dagen ago

Lintje voor organist Jaap Bax van Remonstrantse Kerk

LOCHEM/HOLTEN - Jaap Bax (77) uit Holten is afgelopen zondag benoemd tot Lid in de…

6 dagen ago

(Oud-)Gorsselnaar Dmitri K. lijkt voorgoed gevlucht naar Rusland

GORSSEL - Hij heet Dmitri K. en wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van…

6 dagen ago

Adoptie nieuwe bomen landgoed Oolde officieel van start

LAREN/LOCHEM - Bijna twee maanden geleden stonden Robert en Cathrien Croll van landgoed Oolde, naar…

1 week ago