Jolande van Borrendam behoudt raadszetel

0
Jolande van Borrendam (eigen foto)

LOCHEM/HARFSEN – Jolande van Borrendam, het Harfsense raadslid dat zaterdag uit de fractie van GroenLinks werd gezet, geeft haar zetel niet op maar gaat op persoonlijke titel verder in de Lochemse gemeenraad. Uit haar relaas van de gebeurtenissen in de afgelopen anderhalf jaar blijkt dat het al langer rommelt in de partij. Als fractievoorzitter wilde Van Borrendam in 2019 uit de coalitie met GB en VVD stappen. En kort geleden stapte een bestuurslid per direct op.

lees HIER een eerder bericht over deze kwestie…

Jolande van Borrendam meldt dat ze vorige week woensdag (16/12) tijdens een ‘heftige fractievergadering’ onverwachts van fractievoorzitter Linda Sanders de vraag kreeg om op te stappen. Een dag later kreeg ze een mail van waarin stond dat de breuk definitief was en werd medegedeeld dat als ze niet uit eigener beweging zou vertrekken ze uit de fractie zou worden gezet.

“Ik kon tot zaterdagochtend 10 uur reageren. Toen is een persbericht door het bestuur verstuurd waarin staat dat ik niet langer deel uitmaak van de fractie. Geen afschrift naar mij”, aldus Van Borrendam. Ze werd er attent op gemaakt door mailtjes als: ‘wat jammer dat je stopt’.

Onfatsoenlijk

Ze zegt: “Ik vind dit een onfatsoenlijke wijze van handelen. Bij verschil van mening ga je eerst proberen de verschillen op te lossen. Die mogelijkheid werd mij niet geboden.” Volgens haar is gebleken dat vorige week maandag al overleg heeft plaatsgevonden tussen het bestuur en de rest van de fractie over haar positie. “Tijdens de fractievergadering van woensdag, waar mij werd gevraagd om te stoppen, was ik dus de enige die van niets wist.”

Zelf beschrijft het gewipte fractielid de verhoudingen tot enkele weken geleden nog als prima. Het ging in haar beleving mis tijdens een bijeenkomst waarin de fractie uitleg eiste van het bestuur nadat een bestuurslid per direct was opgestapt. De naam wordt niet genoemd maar uit een recente wijziging op de website van GroenLinks is af te leiden dat het gaat om secretaris Dirk Kok uit Almen. De reden van zijn vertrek is onduidelijk.

Interne kritiek

“Tijdens die bijeenkomst vond Linda (Sanders -red.) mij lastig en fel. Tja, het klopt dat ik intern al langer kritiek heb op bijvoorbeeld het uitblijven van groene resultaten. We zitten nu ruim 2,5 jaar in de coalitie, maar heeft iemand al gezien hoe ergens de natuur, het landschap en de biodiversiteit verbeterd is? En het klopt dat ik hier bovenop zat. Dat is niet makkelijk voor een wethouder en fractievoorzitter in een coalitie. Maar zet je dan op deze wijze een zeer sociaal en zeer groen raadslid uit de fractie?”, aldus Jolande van Borrendam.

Ze vertelt dat ze in het najaar van 2019 als fractievoorzitter bijna de coalitie met GB en VVD liet klappen. De begroting die het college toen presenteerde had volgens haar niets groens en niets duurzaams maar bevatte wel bezuinigingen op het sociaal domein. “Ik wilde uit de coalitie, maar de rest van de fractie niet. Ik heb toen aangegeven geen fractievoorzitter meer te willen zijn want deze begroting kon ik niet verdedigen. Linda is toen, in goed overleg en in harmonie, fractievoorzitter geworden.”

Zetel behouden

Jolande van Borrendam geeft haar zetel niet aan GroenLinks. “Bij de verkiezingen kreeg ik veel voorkeursstemmen. Ik ben niet voor niets gekozen, dus ik blijf raadslid. De inwoners van Lochem kunnen er van op aan dat ik me voor hun groene , duurzame en
sociale belangen zal blijven inzetten”, zo klinkt het. En: “Ik voel mij totaal overdonderd door deze gang van zaken.”

Ze zit meer dan 10 jaar in de raad. Toen ze fractievoorzitter was behaalde GroenLinks een klinkende verkiezingsoverwinning die tot deelname aan de huidige coalitie leidde. Henk van Zeijts werd wethouder. Jolande van Borrendam kreeg dit jaar voor elkaar dat een ‘groene handhaver’ in de begroting werd opgenomen.

Gemeenteraad

In de Lochemse gemeenteraad wordt het er niet overzichtelijker op. Naast de drie overgebleven raadsleden van GroenLinks komt nu de één-vrouwsfractie Van Borrendam ten tonele. Daarnaast is het CDA nog altijd een gespleten fractie. Na de comeback van Pieter Bas ter Maat praten de overige twee fractieleden niet met hem. Omdat beide kampen wel gewoon onder de vlag van het CDA varen is vaak onduidelijk van wie een motie of amendement nu precies afkomstig is. En ook bij hoofdelijke stemming zijn de meningen vaak verdeeld. For the record: de verhouding coalitie versus oppositie is nu: 13 – 10.