Indrukwekkende herdenking Engelse piloot ‘uncle Bill’

0
De Ontmoetingskerk in Eefde, waar de herdenking plaats vond (foto: LochemsNieuws)

EEFDE – Tijdens een indrukwekkende herdenkingsplechtigheid in de Ontmoetingskerk in Eefde is woensdag flight sergeant William Hurrell herdacht. Zijn vliegtuig en stoffelijke resten zijn vorige week, na 75 jaar, gevonden tijdens een bergingsoperatie aan de Scheuterdijk.

Bij de herdenking waren twee nazaten aanwezig van de piloot die op 26 september 1944 omkwam. Het zijn Graeme en Brydie Hurrell uit Australië. Het is een emotionele periode voor de familie die pas sinds een kleine 5 jaar weet waar de crashlocatie zich bevindt. Tot dat moment wisten ze slechts dat hun (oud-)oom boven Nederland is verongelukt. In 2015 werd hen verteld dat er bij Eefde zelfs een monumentje bestond ter nagedachtenis aan ‘uncle Bill’.

In tranen

Graeme Hurrell is de zoon van de broer van de piloot. Samen met zijn dochter is hij momenteel, op uitnodiging van de gemeente Lochem, in Nederland. Brydie vertelde ten overstaande van een volle kerk wat de jongste ontwikkelingen voor de familie betekenen. Daarbij was ze bijna voortdurend in tranen. “De boodschap dat uncle Bill is gevonden is een enorme opluchting. We hadden nooit durven dromen dat we dit nog zouden meemaken. Hij is nu niet langer vermist maar gevonden.”

Eerder, tijdens een korte persconferentie zei: “We hebben de nu de antwoorden die de familie nooit heeft mogen krijgen.” Ze vertelde verder dat er in de familie van haar vader nooit over werd gesproken. Het onderwerp was lang taboe. Bekend is ook dat de moeder de dood van haar zoon nooit heeft kunnen verwerken.

lees verder onder de foto…

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve (op de rug gezien) begeleidt Graeme en Brydie Hurrell hun plaats (foto: LochemsNieuws)

‘Begraven in Gorssel’

De familie vindt dat de stoffelijke resten dichtbij de crashlocatie moeten blijven.  “Dit is nu zijn thuis”, aldus Brydie Hurrell. Er zijn plannen om hem een laatste rustplaats te geven op de begraafplaats in Gorssel, waar zich al een aantal oorlogsgraven bevinden. De officiële identificatie en de erkenning daarvan door de Britse overheid kan nog geruime tijd in beslag nemen, zo waarschuwde burgemeester Sebastiaan van ‘t Eve. Twijfel over die identiteit bestaat er bij de direct betrokkenen overigens niet.

In de kerk in Eefde waren veel bij de berging betrokken mensen aanwezig, maar ook luchtmachtveteranen, vertegenwoordigers van historische vereniging De Elf Marken en ook een vertegenwoordiger van de Britse ambassade.

lees verder onder de foto…

 

Eerbetoon

Eerder op de dag maakte de familie kennis met Ian Slater. Hij is in Canada leider van een project om een vliegtuig van het type Hawker Typhoon, waarmee Hurrell destijds vloog, na te bouwen en luchtwaardig te maken. Er is er nu alleen nog eentje in een Brits museum, maar die vliegt niet meer.

Slater vertelde de nabestaanden dat het toestel als een bijzonder eerbetoon de naam van William Hurrell zal gaan dragen. Hij had zelfs al een zogeheten ‘cockpit side panel’ bij zich waarop naam, met foto, van Hurrell is vermeld.

lees verder onder de foto…

Het Lochems Mannenkoor tijdens de herdenking in de kerk in Eefde (foto: LochemsNieuws)

Film

Tijdens de herdenking in de kerk werd een 18 minuten durende film getoond die de voortgang van de opgraving aan de Scheuterdijk laat zien in documentaire-vorm. Deze is gemaakt door de Lochemers Henk-Jan Winkeldermaat en Bart Verdult. De laatste is ook de maker van de documentaire over Boekhandel Lovink die eerder dit jaar in première ging. Zelfs de reactie van de familie kon nog in de film worden verwerkt.

Mannenkoor

Voorzitter Jan Haitink van de Elf Marken schetste nog eens de geschiedenis van de piloot en de inspanningen van de historische vereniging. Het Lochems Mannenkoor zong onder meer ‘For the Fallen’ en ‘God save the Queen’. Na het eerstgenoemde lied werden twee minuten stilte in acht genomen door de 250 aanwezigen.

De afbeelding op een paneel dat deel gaat uitmaken van een replica van een Hawker Typhoon (foto: LochemsNieuws)