Holtenaar krijgt lagere straf voor ontucht in Lochem

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/HOLTEN – De 44-jarige man uit Holten, die wordt verdacht van ontuchtige handelingen met 3 minderjarige meisjes in een instelling in Lochem, heeft een lagere straf gekregen dan door het OM was geëist. Hem is een gevangenisstraf opgelegd van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Ook kreeg hij een beroepsverbod van 5 jaar en moet hij een schadevergoeding betalen.

Het OM eiste twee weken geleden 2 jaar gevangenisstraf, een beroepsverbod van 5 jaar en een schadevergoeding ter hoogte van 12.000 euro. De recht bank wees in totaal 3.500 euro schadevergoeding toe. De 3 slachtoffers krijgen respectievelijk 1.000, 1.750 en 750 euro voor geleden immateriële schade.

Lochemse instelling

De slachtoffers waren ten tijde van de gepleegde feiten 15 en 16 jaar oud. Ze woonden in de jeugdzorginstelling Pactum in Lochem. De Holtenaar ontkende niet de meisjes te hebben aangeraakt maar verklaarde dat het ging om ‘massage ter geruststelling. De meisjes verklaarden dat er sprake was van aanraking van intieme lichaamsdelen. Een van hen gaf aan bang te zijn geweest dat ze verkracht zou worden.

De Holtenaar wordt aangerekend dat hij misbruik maakte van minderjarigen die aan zijn zorg en waakzaamheid werden toevertrouwd. De rechtbank acht de man schuldig aan de ten laste gelegde strafbare feiten. De straffen vallen deels lager uit dan geëist omdat de rechtbank keek naar de straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd. Ook is rekening gehouden met de persoon en de omstandigheden van de verdachte, zonder daar verder over uit te weiden.

Spijt

Ook lijkt mee te spelen dat de verdachte grotendeels openheid van zaken heeft gegeven, dat hij spijt betuigede en dat hij gezegd heeft zich te schamen. Hij heeft zelf hulp gezocht. Ook is hij niet eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. Het beroepsverbod van 5 jaar dat hem is opgelegd komt overeen met een advies van de reclassering.

Aan het voorwaardelijke deel van de straf zijn voorwaarden verbonden, zoals een meldplicht bij de reclassering en meewerken aan een ambulante behandeling. Een contactverbod met de aangeefsters of een locatieverbod acht de rechtbank niet nodig. Het beroepsverbod houdt in dat de man gedurende 5 jaar niet mag werken in de gezondheidszorg of jeugdhulpverlening.

Het gehele vonnis is HIER te lezen, op de website rechtspraak.nl.