Home Regio Barchem Hobama: ‘Ambitie omlaag? Bekenschot Barchem van tafel!’

Hobama: ‘Ambitie omlaag? Bekenschot Barchem van tafel!’

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

BARCHEM/LOCHEM – De Barchemse belangenorganisatie Hobama vraagt het Lochemse college van B&W en de gemeenteraad om een streep te zetten door het beoogde zonnepark Bekenschot tussen Barchem en Ruurlo. Aanleiding voor de brief waarin dit wordt gevraagd zijn recente uitspraken van wethouder Henk van Zeijts. De gemeente stelt de ambitie voor de opwekking van de duurzame energie naar beneden bij en werkt aan een nieuw beleidskader.

Hobama schrijft: ‘De kwestie rond de mogelijke komst van een zonnepark in Barchem is een nachtmerrie voor omwonenden en betrokkenen.’ Dan volgt de oproep om een einde te maken aan het vergunningstraject voor Bekenschot dat door TPSolar in gang is gezet. De organisatie wijst op wat wethouder vorige week zei tijdens een informatiebijeenkomst.

Beleid op de schop

Naast vermindering van de hoeveelheid in 2030 op te wekken energie gaat ook het beleid rond zonne-energie op de schop. Het aantal hectaren zonneparken daalt van 250 naar 100 hectare. Verder moet er in de toekomst sprake zijn van minimaal 50 procent lokaal eigendom. Dat is overigens geen gemeentelijk maar landelijk beleid.

Verder komen er strengere regels voor landschappelijke inpassing en lijkt Lochem te sturen op parken van kleiner dan 2 hectare. Juist die landschappelijke inpassing is bij Bekenschot op dit moment het hete hangijzer. Eerder stelde de provincie daar onverwacht hoge eisen aan. Formeel werken TPSolar en de grondeigenaar aan een plan dat aan die eisen voldoet, maar er is al maanden niet meer vernomen. Daarnaast loopt nog een aanvraag voor een zonnepark in Ampsen.

Vertrouwen

Hobama vindt het onbegrijpelijk dat de wethouder nieuw beleid predikt maar tegelijkertijd deze twee aanvragen nog wil beoordelen op basis van het beleidskader uit 2018. ‘Het kan en mag niet zo zijn, dat Barchem straks wordt opgezadeld met een zonnepark, waarvan we met zijn allen in een nieuw beleidskader zeggen dat het er nooit had mogen komen. Een college en gemeenteraad die dit met open ogen doet, verliest elk vertrouwen van haar burgers,” schrijft de vereniging met 140 leden in de brief.

Hobama uit haar misnoegen over het feit dat de aanvraag voor een zonnepark in het gebied Bekenschot ‘als een zwaard van Damocles boven de hoofden van Barchem hangt’. Buitengewoon onbevredigend, frustrerend en een nachtmerrie voor de omwonenden, voor de leden van Hobama en voor de inwoners van Barchem, zo is te lezen.

Belangen

De vereniging vindt dat het gemeentebestuur de oren te veel laat hangen naar de aanvrager. ‘Die heeft ongetwijfeld belangen, maar daar staat het belang van omwonenden en direct betrokkenen en de zorg voor landbouw, natuur en landschap in Lochem tegenover.’

Het raadsvoorstel dat Bekenschot planologisch mogelijk moet maken werd vorig jaar september door de gemeenteraad terugverwezen naar het college. Sindsdien is er weinig meer over vernomen. De bal ligt duidelijk bij het college. Hobama spreekt in de brief de raad echter mede aan op ‘politieke geloofwaardigheid’ en dringt aan op snelle duidelijkheid.

Exit mobile version