Gelre Ziekenhuis wilde niet dat inspectie rapport publiceerde

0
(foto: LokaalGelderland.nl)

(dit is een bericht van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)
ZUTPHEN – Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest rondom het Gelre Ziekenhuis in Zutphen. Afgelopen week kreeg werd het ziekenhuis op de vingers getikt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), maar het ziekenhuis wilde dat stilhouden. Hier een terugblik op de gebeurtenissen.

Het begon allemaal begin maart. Toen maakte locatiedirecteur Rob Mutsaers bekend dat de IC-afdeling werd afgeschaald naar een HC-afdeling. De reden die toen gemeld werd: een visitatiecommissie had een negatief oordeel gegeven. Maar het paste tevens bij de toekomstvisie van de ziekenhuizen, een high care-afdeling. Patiënten die langdurige intensive care nodig hadden zouden voortaan naar Apeldoorn moeten.

Politiek
De politiek ging vragen stellen en toen kwam al snel het bericht dat er niets zou veranderen in Zutphen. Michel Galjee, bestuursvoorzitter, zei tegen de gemeenteraad dat het altijd al het plan was dat de intensive care terug zou komen, er moesten alleen wat ICT-systemen aangepast worden zodat ze weer aan alle eisen konden voldoen. Daarnaast was het aantal patiënten die er last van zou moeten hebben minimaal én de patiëntveiligheid zou nooit in het geding zijn geweest. De politiek accepteerde de uitleg en de rust leek teruggekeerd.

“(…) concluderen dat er een ernstig risico was voor kwaliteit en veiligheid van zorg”

Inspectie voor de Gezondheidszorg

Niet veel later kwam het bericht dat het ziekenhuis een aanwijzing kreeg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De eerdere uitleg van het ziekenhuis aan de media en politiek klopte niet, zo blijkt uit de rapporten. “Op basis van uw melding en aanvullende informatie kon de inspectie niet anders dan concluderen dat er een ernstig risico was voor kwaliteit en veiligheid van zorg”, zo luidde het verontrustende oordeel van IGZ.

Transparantie
Met de brief van de IGZ was het ziekenhuis niet blij. Althans, ze wilden liever niet dat het gepubliceerd zou worden. Ze vonden dat het niet rechtvaardig was en disproportioneel. De inspectie besloot, vanwege transparantie en het streven naar actieve openbaarmaking, het wél te publiceren.

Gelre heeft slechts één maand te tijd om duidelijkheid te bieden aan de inspectie, en haar patiënten.