Geert Mak én Jan Six X te gast bij Lovink en kasteel Ampsen

0
Geert Mak signeert zijn nieuwe boek bij Lovink. Op de achtergrond Jan Six X. (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – ,,Dit is uniek”, zegt Geert Mak donderdagmiddag tijdens zijn signeersessie bij boekhandel Lovink in Lochem. Hij doelt op de aanwezigheid van jonkheer Jan Six X, heer van Hillegom. Mak’s laatste boek heet ‘De levens van Jan Six’. De Jan Six die gisteren in Lochem te gast was speelt er een hoofdrol in.

‘s Avonds was er een lezing in kasteel Ampsen (verslag hieronder).

Het door Rembrandt geschilderde portret van Jan Six I (Six Collectie)
Het door Rembrandt geschilderde portret van Jan Six I (Six Collectie)

Collectie Six
Jan Six X bewoont het statige familiehuis – het Six-huis – aan de Amstel 218 in Amsterdam waar zijn in Mak’s boek beschreven voorvader Jan Six I begon met de kunstverzameling, nu bekend als de ‘Collectie Six’. Een door Rembrandt geschilderd portret uit die collectie was in 2013 korte te zien in het toen net heropende Rijksmuseum. Het geldt als een van mooiste portretten van Rembrandt.

Jan
In het geslacht Six wordt elke eerstgeboren zoon nog altijd Jan genoemd. Jan Six XI en XII zijn respectievelijk zoon en kleinzoon van Jan Six X.

Lochem-dag
Het werd een echter Lochem-dag voor Geert Mak met signeren, dineren en ‘s avonds een lezing in kasteel Ampsen die al snel stijf uitverkocht was. Bij Lovink vertelde Mak dat hij geen strak stramien heeft voor zijn lezingen. ,,Ik vertel uiteraard over Jan Six maar vermoedelijk wordt het breder. En door vragen uit de zaal weet je nooit welke kant op gaat”, aldus de schrijver en journalist. Eerdere bekende boeken van hem waren ‘De eeuw van mijn vader’ en ‘In Europa’. De laatste vormde de basis voor de gelijknamige tv-serie van de VPRO.

Lees het verslag van de lezing onder de foto

Geert Mak tijdens de lezing in kasteel Ampsen. (foto: LochemsNieuws)
Geert Mak tijdens de lezing in kasteel Ampsen. Achter hem een afbeelding van het portret dat Rembrandt maakte van Jan Six I. (foto: LochemsNieuws)

Lezing
De lezing van Geert Mak vond plaats in het prachtige decor van kasteel Ampsen. De zaal daar kon de ongeveer honderd bezoekers maar net herbergen. Toen Mak zijn lezing begon werd het muisstil. De toehoorders hingen letterlijk aan de lippen van de rasverteller. De lezing ging – uiteraard – goeddeels over de familie Six, met het accent op Jan Six I. De man was in het 17de eeuwse Amsterdam onder meer (toneel)schrijver en burgemeester, en bevriend met Rembrandt en Joost van den Vondel.

Verleid
Mak zei tot het schrijven van het boek te zijn ‘verleid’ door het echtpaar Six dat het stamhuis van de familie nu bewoont. ,,Ik kreeg al snel het gevoel dat ik de geschiedenis kon aanraken”, aldus de schrijver. Jan Six I heeft zoveel aantekeningen en andere teksten nagelaten dat Mak in feite in het hoofd van iemand uit een andere tijd kon kijken. ,,Ik ontdekte dat ik de normen en waarden van deze tijd eigenlijk moest vergeten. Het was letterlijk een heel andere tijd.”

Huidige tijd
Daartoe uitgenodigd door een vraag uit de zaal zei Mak toch ook paralellen te zien met de huidige tijd. Ook toen was alles in beweging. Zo speelde de verlichting en de daarbij behorende democratisering die het einde van de elite, die het eeuwenlang voor het zeggen had, inluidde.

Europa
Geert Mak ziet de overeenkomsten met de huidige ontwikkelingen. ,,In mijn hart blijf ik de optimist maar mijn hoofd maakt zich zorgen”, zo zei hij. De (geo)politieke ontwikkelingen gaan razendsnel en Mak ziet dat de instituties die de problemen zouden moeten oplossing geen antwoorden of zelfs geen slagkracht hebben. Daaronder Europa. ,,We zagen een Canadese minister die in tranen was om een verdrag. In werkelijk waren het tranen om Europa, het instituut al dat decennia lang voor vrede zorgt maar dat nu geen vuist meer kan maken.” Mak merkte ook nog op dat het besef van de Tweede Wereldoorlog langzaam wegebt. ,,Het gevoel van ‘nooit weer’ is aan het verdwijnen.”

Geert Mak (l) met op de voorgrond Jan Six X. In hun midden Frederike Scholing van boekhandel Lovink. (foto: LochemsNieuws)
Geert Mak (l) met op de voorgrond Jan Six X. In hun midden Frederike Scholing van boekhandel Lovink. (foto: LochemsNieuws)

Collectie Six – Home

mijn familie en de geschiedenis ervan. De Collectie Six bestond al ver voordat wij geboren werden, en zal – naar wij hopen – nog