Energieleveranciers gemeente Lochem zijn weinig duurzaam

0
Voorbeeld van een kolencentrale (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – De gemeente Lochem koopt energie in bij Gazprom en DEVP. Dat zijn allebei bedrijven die onderaan de ranking van duurzame energieleveranciers voor de zakelijke markt staan. Dat moet anders vinden GroenLinks en D66. Ze komen maandag (25 mei) met een motie die het college aanmoedigt hier verandering in te brengen.

Lochem predikt al jaren duurzaamheid en vergroening. En de slogan van het huidige college is zelfs ‘Duurzaam, Dichtbij, Doen’. Maar GroenLinks, zelf een coalitiepartij, ontdekte dat de eigen gebouwen van de gemeente met van energie worden voorzien door de slechtste jongetjes van de klas. DVEP, een bedrijf uit Hengelo (O) krijgt een 3,5 als rapportcijfer en het Russische staatsbedrijf Gazprom staat stijf onderaan met een 2,1.

Goede scores

Dat het beter kan blijkt uit dezelfde ranking, waar acht bedrijven in de top staan met waarderingen tussen 8,4 en 10. Het onderzoek naar de duurzaamheidsaspecten van de energiebedrijven is uitgevoerd door Natuur en Milieu, Wise, Consumentenbond en Greenpeace. (zie grafiek onder dit bericht)

Gazprom, dat op de eigen website wil uitstralen dat het wel degelijk een duurzaam bedrijf is, staat erom bekend veel met steenkool te werken. Uit een ander onderzoek van vorig jaar staat het na de Saudische oliemaatschappij Aramco en het Amerikaanse Chevron op de derde plaats op de lijst met meest vervuilende bedrijven ter wereld, gerekend in CO2-uitstoot.

Groene certificaten

De reactie van het Lochemse college op de ingediende motie wordt interessant. Wat betreft elektriciteit koopt de gemeente, in samenwerking met andere gemeenten in de Cleantechregio, namelijk groene certificaten. Dat is niet echt duurzaam, vindt GroenLinks. Door het systeem worden bedrijven als Gazprom niet echt geprikkeld om te investeren in duurzame ontwikkelingen.

De motie laat ruimte voor het college om zelf te kiezen. De indieners willen bereiken dat het duurzamer wordt. In het coalitieakkoord staat: ‘We willen voorloper zijn in duurzaamheid en we geven als gemeente zelf het goede voorbeeld met een duurzaam inkoopbeleid en het energieneutraal maken van onze gebouwen.’ En ook de Cleantech Regio wil ‘werken aan een energieneutrale en duurzame samenleving’.

Voorwaarden stellen

De gezamenlijke inkoop van energie loopt via Europese aanbesteding. In de motie wordt gewezen op de mogelijkheid om hierbij voorwaarden aan de duurzaamheid te verbinden. Er wordt verwezen naar Nijmegen en Arnhem, waar dit al is gebeurd.

Als de motie wordt aangenomen wordt het college geacht om ook de andere gemeenteraden binnen de Cleantechregio op de hoogte te brengen van de strekking.