Burgemeester na dik jaar corona: ‘We komen er wel, maar…’

0
Burgemeester Sebastiaan van 't Erve (foto: Punkmedia / Gemeente Lochem)

LOCHEM/GORSSEL – Op de vraag met welk gevoel hij naar de actuele situatie kijkt zegt burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve: “Dan moet ik denken aan de uitspraak van mijn kinderen, die ze overnamen van Bert& Ernie: ‘We komen er wel, al zijn we er nog niet.'” Nog even doorzetten is het devies, omdat de huidige coronacijfers dat – ook in de gemeente Lochem – dat vragen. “De vaccinaties bieden uiteindelijk de uitweg en liefst zo snel mogelijk”, zo voegt hij eraan toe.

De eerste coronabesmetting in de gemeente Lochem werd op 18 maart 2020 gemeld. Sindsdien ging het op en af, met de relatief zorgeloze zomer van 2020 als onderbreking. Zorgeloosheid die zich wreekte zo bleek achteraf. En ook deze maand weer kende het aantal positief geteste mensen in de gemeente een grillig verloop. De eerste helft van maart was het aantal gevallen laag maar de afgelopen twee weken zijn er weer forse uitschieters te zien. Afgelopen zaterdag waren het er 19 op een dag. Dat hadden we sinds begin januari niet meer gezien.

We zijn het zat

“De maatregelen drukken op iedereen. We zijn het allemaal zat”, zegt Van ‘t Erve. In de handhaving leidt dit nog niet tot grote problemen. “We blijven inzetten op het wijzen op de regels. Aanspreken in plaats van boetes uitschrijven. En daar gaat het nu ook om; dat we ons nog even allemaal zo goed mogelijk aan de regels houden”, zo klinkt het.

Hij geeft toe het wel eens lastig te vinden om regels uit te leggen. “Ga er maar aanstaan. Hoe leg je uit je op de weekmarkt alleen levensmiddelen mag verkopen maar geen bloemen en dat je even verderop wel buiten uitgestalde bloemen bij de bloemist kunt kopen. Of dat je in een winkel met dierbenodigdheden, die als essentieel geldt, wel zo kunt binnenlopen maar als er thuis iets bijna uit elkaar valt moet je de doe-het-zelf-zaak eerst een afspraak voor vier uur later.” Hij relativeert: “Sommige beslissingen kun je gemakkelijk lek prikken, maar alles is arbitrair en alles is ‘oneerlijk’.

Ondersteunend

De gemeente heeft een ondersteunende taak op een aantal terreinen. Dat is soms heel praktisch van aard. Zo kan iemand die écht geen vervoer kan regelen naar een vaccinatie- en of testlocatie zich melden en dan wordt een oplossing gezocht. “Daar wordt maar heel af en toe gebruik van gemaakt. Mensen helpen elkaar en lossen het samen wel op”, aldus de burgemeester.

Ondersteuning zou ook aan de orde kunnen zijn bij de vaccinatie door de huisartsen, die in de gemeente is gestart. Dat loopt tot nu toe soepel. “We zouden kunnen bemiddelen bij het zoeken naar locaties, maar dat blijkt niet nodig. Ons naoberschap werkt ook hier. Voor huisartsen is dit eigenlijk ook niet nieuw. Ze zijn dergelijke operaties gewend van de griepprik. Het is grotendeels vergelijkbaar. Hooguit de logistiek van aan- en afvoer is nu anders.”

Discussies

Over de discussies over de snelheid van vaccineren en of je grote voorraden vaccins achter de moet houden voor de tweede prik of zo snel mogelijk veel mensen de eerste prik geven, zegt hij: “De beste stuurlui staan aan wal. Je moet ervan uitgaan dat deskundigen verstandige keuzes maken. En 24 uur per dag prikken, zoals sommige mensen opperen, kan alleen als je daar ook voldoende vaccins voor hebt.

“De druk op de zorg neemt weer toe. Daarom kan ik niet anders dan nog een keer oproepen om je aan de regels te houden. En ja, dat is voor ons allemaal vervelend. En corona is helaas ook niet als bij toverslag weg. Het duurt nog even.”

Waai uit!

Van ‘t Erve ziet naast mensen die het zwaar hebben ook inwoners die zich steeds beter lijken te redden.  “We hebben hier ook de luxe van een mooie gemeente met veel ontspanningsmogelijkheden. We hebben 216 vierkante kilometer aan mooie kernen, natuur en platteland om te wandelen, te fietsen en je te ontspannen. Ik adviseer dan ook: ‘Ga naar buiten! Waai uit! Maar niet in groepen.”

In bestuurlijke zin is de aanpak van corona wel veranderd sinds het begin van de crisis. “In de eerste maanden was het vooral crisisbeheersing. Daarna zijn we het gaan inpassen in het dagelijkse werk. We hebben nu elke week een coronamoment in de collegevergadering Daarbij kijkt iedereen vanuit de eigen portefeuille naar wat er speelt en wat er nodig is. Want corona raakt bijna alles: zorg, onderwijs, economie, sport en ook onze eigen organisatie”, zo luidt de uitleg.

Economie

Een grote zorg geldt natuurlijk de economische gevolgen. Het team economie van de gemeente is tijdelijk uitgebreid om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Van ‘t Erve verwacht nog wel een nawee van corona, zodra het voorbij is en de steun wegvalt. “Door de steunmaatregelen hebben we momenteel minder faillissementen dan ooit. Dat betekent dat ook bedrijven die onder normale omstandigheden al waren omgevallen nu tijdelijk in de benen worden gehouden. De kans is groot dat daar de klap alsnog komt.”

Als hij met positieve blik vooruitkijkt zegt hij: “We moeten veerkracht en humor tonen en dat hebben we ook. Ik tweette min of meer voor de grap dat, als de Canal Pride in Amsterdam niet door kan gaan, we er geen een Twentekanaal Pride van kunnen maken. Dat leverde heel veel leuke en bijzondere reacties op.”

Roaring Twenties

Hij hoopt dat, als de luiken weer opengaan, er een ongekende boost komt. Op cultureel en economisch gebied. “Iedereen staat te popelen. En de kans is groot dat de mensen dan ook het geld weer laten rollen.” Sebastiaan van ‘t Erve ziet paralellen met het Amerika van 100 jaar geleden, waar na een ongekende crisis een periode aanbrak die we kennen als ‘the Roaring Twenties’. Die waren op het gebied van cultuur inderdaad bepalend voor lange tijd daarna. Economisch ging het ook stijl bergopwaarts, maar dat liep aan het eind van de jaren ’20 dan weer niet goed af.