Lochem en Zutphen stoppen met Het Plein [update]

2

LOCHEM/ZUTPHEN – Lochem en Zutphen willen niet verder met Het Plein, de gezamenlijke sociale dienst van beide gemeenten. Dat hebben de wethouders Annelies de Jonge (Zutphen) en Ingrid de Pagter (Lochem) donderdagmiddag bekend gemaakt.

Plan van Aanpak
Het bestuur van Het Plein heeft de opdracht gekregen een plan van aanpak te maken om de zogeheten gemeenschappelijke regeling te beëindigen. Het streven is dat de mensen die een uitkering hebben of willen aanvragen vanaf 1 januari 2019 weer gewoon op de deur van het eigen gemeentehuis kunnen aankloppen.

Dichterbij
‘Ondersteuning Werk en Inkomen dichterbij de inwoner’, koppen de gemeenten boven een gezamenlijk persbericht. Dat is een eufemisme want in feite gaat de stekker uit een samenwerkingsproject dat van begin af aan niet werkte, dat handenvol geld kostte en veel bestuurlijke grijze haren opleverde.

Zutphen
Het zat er al een beetje aan te komen. Zutphen gaf eerder dit jaar aan meer sturing te willen als het gaat om werk en inkomen. Dat signaal was voor de Lochemse politiek aanleiding om openlijk te discussiëren over het leven na Het Plein. Daarbij werd onder meer geopperd om samenwerking te zoeken met andere gemeenten in de regio. Dat zou in tegenspraak zijn met het credo ‘dichterbij’ dat nu klinkt.

Taken
Het Plein nam de taken van de gemeentelijke sociale diensten in 2010 over. Zutphen bracht ook zorgtaken als de Wmo en de minimaregeling onder bij de organisatie met kantoor aan de Henri Dunantweg in die plaats. Sinds 2015 zijn meer taken op het gebied van zorg, jeugd en inkomen bij de gemeenten komen te liggen. Lochem en Zutphen stellen nu dat belangrijk is dat ze de ondersteuning van inwoners ‘dichtbij en rechtstreeks kunnen aanbieden’.
Delta
Zutphen stapte eerder ook al uit Delta (sociale werkvoorziening) om de weg naar een eigen werkbedrijf te effenen. Lochem, Bronckhorst en Voorst besloten Delta overeind te houden. Eerder werd nog aangestuurd op een fusie van Het Plein en Delta omdat dit financieel noodzakelijk zou zijn. Maar dat ging later niet door omdat de financiële risico’s juist te groot zouden zijn.
Geen hinder
Het plan van aanpak dat er nu moet komen moet de overheveling van taken naar de gemeente regelen. Ook is afgesproken dat inwoners die op Het Plein zijn aangewezen én werkgevers geen hinder mogen ondervinden van de transitie.
Definitief besluit
Het beëindigen van de gemeenschappelijke regeling Het Plein is een bevoegdheid van de colleges van Zutphen en Lochem. Na advies van de Ondernemingsraad besluiten de colleges in de eerste helft van 2018 definitief over de beëindiging van de gemeenschappelijke regeling.

2 REACTIES

  1. Ingrid de Pagter jij hebt een lintje verdiend omdat je doorgetast hebt in dit al jaren durende drama.
    Nog even een vraag waarop je wel geen antwoord op zal willen geven wat trouwens je goed recht is :
    Ingrid ben je op eigen initiatief naar Lochem gekomen om deze zaak op te lossen of op verzoek van Arnhem ook al,omdat je in zulk soort zaken verstand hebt.
    Ingrid bedankt zo blijft Lochem voor verder leed bespaart ,wanneer je als boer Zutphen binnen haalt ben je in kortst mogelijke tijd je kippen kwijt.

  2. Eén van de meest misbruikte spreuken uit de politiek is “Dat moet naar de gemeentes, die kunnen dat beter, want (en nu komt ie) die staan dichter bij de burger.
    Bedoeld wordt: we willen bezuinigen.
    Vervolgens gaat die gemeente, in een poging nog verder te bezuinigen, een of ander samenwerkingsverband aan. Hoezo dichter bij de burger?

Comments are closed.