Cultuur

Boek onderstreept de kunstzinnige kracht van Gorssel

GORSSEL – Gorssel heeft veel meer belangwekkende kunst voortgebracht dan tot nu toe bekend was. Dit blijkt uit een studie van kunstenaar, dichter en socioloog Dick van Welzen, op verzoek van de Dorpsraad Gorssel en Gorssels Erve. Kunstenaars, musea, galeries en verzamelaars werkten mee aan dit grootschalige project. Van Welzen is zelf inwoner van het dorp en hij heeft zijn bevindingen nu gebundeld in het boek ‘Met het oog op Gorssel’, dat begin deze maand verscheen.

Het eerste exemplaar werd overhandigd aan burgemeester Van ’t Erve van de gemeente Lochem. Het boek laat het dorp en z’n directe omgeving zien door de ogen van beeldend kunstenaars van vandaag én door de eeuwen heen. Het Gorsselse verhaal wordt verteld aan de hand van schrijvers en dichters.

Culturele waarde

Gorssel blijkt van opmerkelijke culturele waarde! Ook kunst over Epse, Kring van Dorth, Joppe en Eefde komt aan bod. Burgemeester Van ’t Erve zei bij de lancering: “’Met het oog op Gorssel’ is een bijzonder mooi boek. In woord en beeld brengt samensteller Dick van Welzen het dorp Gorssel en zijn erfgoed heel dichtbij. Prachtige teksten, citaten en gedichten, geïllustreerd met de mooiste schilderijen, tekeningen en foto’s, zorgen ervoor dat je aandacht steeds wordt getrokken.”

Trots

Van ‘t Erve verder: “En ontdek je door de tekst en beeld hoe rijk we zijn met ons natuurschoon in al haar facetten. Veel mensen, naast meer dan 100 beeldend kunstenaars, werkten mee aan dit boek. Schrijvers en dichters uit Gorssel en uit heel
Nederland en Vlaanderen en veel vrijwilligers uit Gorssel. Dit geeft duidelijk de urgentie weer om de rijke historie van en waardevolle actuele kunst over Gorssel blijvend vast te leggen. Het maakt mij als burgemeester erg trots.”

Op verzoek van de Dorpsraad Gorssel, in samenwerking met de Stichting Gorssels Erve, stelde Van Welzen de bundel samen. Het is een staalkaart van maar liefst 200 pagina’s waarin meer dan 200 ‘Gorsselse’ kunstwerken zijn opgenomen. Samen beslaan zij minstens 50 (hoogte)punten die de natuur, cultureel erfgoed, een monument of een historische gebeurtenis als thema hebben. In 89 stukken worden deze punten verrassend gecombineerd met teksten van vooral Gorsselse schrijvers en met een keur van poëzie van dichters afkomstig uit heel Nederland en Vlaanderen.

Plattegronden

De markante punten uit het boek kunnen worden bezocht met behulp van afgedrukte plattegronden. De bundel vloeit voort uit het dorpsraadproject ‘Gorssels Goed’, dat in 2020 en 2021 een wandel -en fietsroute realiseerde.

De Dorpsraad Gorssel en Gorssels Erve zien het als hun taak om – tot vandaag veelal nog onbekend gebleven – cultureel erfgoed vast te leggen én publiek te maken. De bundel wordt door hen net als door de deelnemende kunstenaars en schrijvers, beschouwd als een kunstzinnige ‘ode’ aan Gorssel en directe omgeving. Al met al ontstond een kroniek van wat, onmiskenbaar en onmisbaar, beziens- én wetenswaardig is; een kroniek die zich gelijkelijk richt op inwoners, bezoekers en onderwijs.

Waar te koop?

Dankzij giften en subsidies is het boek te koop voor de aantrekkelijke prijs van € 14,75 bij
boekhandel Bechtle in Gorssel en bij boekhandels in Zutphen, Deventer en Lochem. Ook bij het ‘VVV-Inspiratiepunt’ wordt het aangeboden. Online bestellen kan via www.boekenbestellen.nl.

Het kloeke boek (A5-hardcover) telt 200 pagina’s met 236 afbeeldingen, waarvan 195 in kleur.

 

Henri Bruntink

Recent Posts

Kadernota 2024 leidt vooral tot vragen over klimaat en energie

LOCHEM - De Kadernota 2024 is de voorloper op de begroting die eind dit jaar…

7 uur ago

Rob Kiers benoemd tot lid Raad van Bestuur ForFarmers

LOCHEM - Rob Kiers (1980) is benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van…

1 dag ago

Traverse Eefde na lang wachten met applaus begroet

EEFDE - Bewoners uit de omgeving van de Rustoordlaan, Doctor van de Hoevenlaan en Zutphenseweg…

5 dagen ago

Lintje voor organist Jaap Bax van Remonstrantse Kerk

LOCHEM/HOLTEN - Jaap Bax (77) uit Holten is afgelopen zondag benoemd tot Lid in de…

6 dagen ago

(Oud-)Gorsselnaar Dmitri K. lijkt voorgoed gevlucht naar Rusland

GORSSEL - Hij heet Dmitri K. en wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van…

6 dagen ago

Adoptie nieuwe bomen landgoed Oolde officieel van start

LAREN/LOCHEM - Bijna twee maanden geleden stonden Robert en Cathrien Croll van landgoed Oolde, naar…

1 week ago