Bloemlezing: kleine pijntjes tijdens de verkiezingen

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Altijd leuk om te lezen wat er ‘misging’ tijdens de verkiezingen. Dat blijkt uit het proces-verbaal dat per stembureau wordt gemaakt. In deze openbare verbalen worden klachten van kiezers genoteerd, maar ook opmerkingen van de voorzitter van het stembureau. Het varieert van te harde muziek, kliko’s als stembus en het gebrek aan koffie voor stembureauleden. En er was nogal wat gedoe rond volmachten.

In de onderstaande bloemlezing laten we de locaties achterwege, omwille van de privacy van betrokkenen. En, vooraf: het zijn vooral kleinigheidjes en vaak erg individuele klachten.

Muziek
‘Er kwam een klacht van een kiezer dat de muziek in het stembureau te hard stond. Het stembureau heeft niets met het bezwaar gedaan’.

Scootmobiel
Een scootmobiel heeft een tussendeur in een stemlokaal beschadigd. De schade is doorgegeven aan de gemeente.

Koffie
Een voorzitter van een stembureau beklaagde zich over een beheerder van de locatie die erg laat was met het openen van de deur. Later moest de beheerder ook nog worden gebeld omdat er geen koffie was.

Kinderen
Er kwam een melding dat het verbod om kinderen mee te nemen in het stemhokje op onbegrip stuitte. Die regel wordt niet vermeld op de poster die op de deur van elk stembureau hangt.

Foute naam
Een kiezer beklaagde zich over het feit dat de naam van de nummer 30 op de lijst van Gemeentebelangen niet juist was geschreven op het stemformulier. De naam van lijstduwer en voormalig wethouder Bert Groot Wesseldijk was daar inderdaad fout geschreven: Groot Wesselijk. Opmerking kiezer: “Kwalijke zaak dat zo’n partij geen correcte lijst in kan leveren.” (Het is onduidelijk waar de fout is gemaakt -red.)

Kliko
Een kiezer maakte bezwaar tegen de stembus: een kliko met een gleuf in het deksel. Hij betitelde dit als minderwaardig en zag hierin een bewijs dat de stem als afval worde behandeld en er niet toe doet. Hij eiste dat zijn opmerking zou worden opgenomen in het proces-verbaal. En dat is dus gelukt.

Herrie
In een ruimte naast een stemlokaal werd een volleybalwedstrijd gespeeld, met publiek. Dat gaf zoveel herrie dat de leden van het stembureau elkaar soms slecht konden verstaan.

Radio
Er werd een akkefietje met de lokale radiozender Ideaal gemeld. Die wilden gaan uitzenden vanuit een stemlokaal. Op de vraag of dit wel kon in verband met privacy vertrokken de radiomakers, zonder nog in gesprek te willen met de voorzitter.

Nederlands graag
Op weer een andere locatie kwam een klacht binnen over het gebruik van de afkorting ‘svp’. Dat zou moeten worden vervangen door het Nederlandse ‘aub’. Onduidelijk is waar de afkorting precies werd gebruikt.

‘Gezellig’
Een stemmer begaf zich in het stemhokje waar zijn vrouw haar stem uitbracht. Dat mag niet en dat werd hem te verstaan gegeven. Meneer negeerde dat en uitte zich onvriendelijk richting stembureauleden.

Volmacht
Een zoon wilde bij volmacht stemmen voor zijn beide ouders. Omdat hijzelf geen stempas had ontvangen – naar eigen zeggen door een recenter verhuizing – werd het stemmen hem ontzegd. In een ander stemlokaal werd gemeld dat iemand verontwaardigd reageerde omdat hij bij volmacht kon stemmen zonder eigen stempas.

Ook elders was sprake van ‘gedoe’ met volmachten. Zoals het geval van de kiezer die zelf al gestemd had en later terugkwam met een volmacht. Ook dat is niet de bedoeling. En weer iemand anders kwam met een volmacht van iemand met dementie en zelf ook maar namens die persoon een handtekening gezet op het formulier.

Ergens anders meldde zich een kiezer uit een andere gemeente die bij volmacht voor zijn moeder wilde stemmen. Hij toonde weinig begrip voor de regels die dit niet toestaan.