Bevrijdingsmuseum vraagt bijdrage van gemeente Lochem

0
Berry Swarthoff met het vaandel van het Wiltshire Regiment (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De Stichting Liberation Museum Lochem hebben in een brief aan het college van B&W en de gemeenteraad om steun gevraagd voor hun initiatief om een oorlogs- en bevrijdingsmuseum te vestigen in de Walderstraat. 

De kersverse stichting heeft inmiddels genoeg geld ingezameld om te starten. De bijdrage van 7500 euro van Fonds 1819 en wat tot nu toe binnen is gekomen via crowdfunding (ruim 1700 euro), maken het mogelijk om het voormalige pand van restaurant Wayang op te knappen en in te richten. De exploitatie voor het eerste jaar is daarmee echter nog niet rond. Hiervoor is in totaal zo’n 30 mille nodig.

‘Geen potjes’

Tijdens een gesprek met de MKB-manager van de gemeente kregen de oprichters van de stichting te horen dat de gemeente geen potjes heeft voor dergelijke initiatieven. ‘Die conclusie lijkt ons wat al te kort door de bocht’, zo is te lezen in de brief.

Vervolgens worden een aantal beleidsterreinen genoemd waarop mogelijk nog wat is te vinden in de begroting. Dat zijn recreatie & toerisme, educatie en erfgoed. Ook wordt gewezen op de relatie met economische zaken, want met het museum wordt ook een stukje leegstand in het centrum bestreden. De eigenaar van het pand werkt mee door in eerste instantie een milde huurprijs te berekenen.

Slecht-weer-voorziening

Het werk aan de inrichting van het museum is begonnen (foto: SLML)

Verder is een museum een zogeheten slecht-weer-voorziening waar zeker de kern van Lochem nogal gebrek heeft, zo schrijven de initiatiefnemers. De brief eindigt met het verzoek aan raad en college om ‘met hoofd en hart nog eens te kijken naar wat de mogelijkheden zijn om een bijdrage te leveren’.

Het museum komt er juist nu omdat in 2020 wordt gevierd dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Lochemer Berry Swarthoff – bekend van Canadees restaurant Mondani – bezit een enorme collectie relikwieën uit de Tweede Wereldoorlog en weet bijna alles over de bevrijding van Lochem en omgeving, door Canadezen en Engelsen. Die collectie vormt de basis voor het museum.

Nauwe banden

De bedoeling is om schoolklassen uit de nodigen om de kinderen te vertellen over de gebeurtenissen die hun grootouders aan den lijve ondervonden. En nu eens niet op wereldschaal maar juist dichtbij huis en op herkenbare locaties. Swarthoff en zijn vrouw Yvonne onderhouden nauwe banden met bevrijders of hun nabestaanden. Ze hebben op eigen kosten al veel herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd en mensen ontvangen in hun restaurant.

Vanuit het museum worden na opening ook arrangementen aangeboden, zoals wandelingen of tochten met alle denkbare voertuigen langs plaatsen ‘met een verhaal’ in en rond Lochem.

Na het herdenkingsjaar 2020 bestaat de mogelijkheid om de collectie wat in te schikking om zodoende ruimte te maken voor andere zaken uit de tijdlijn van de Lochemse geschiedenis. Dit kan in samenwerking met andere plaatselijke organisaties en verzamelaars.