Aanpak ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’ krijgt vervolg

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De komende drie jaar gaat de gemeente Lochem door met JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). Dat heeft de gemeenteraad eind vorig jaar besloten. JOGG Lochem heeft een plan van aanpak geschreven voor 2018-2020. Doel van het plan is om overgewicht bij jongeren verder terug te dringen. Het college van B&W heeft het plan vastgesteld.

Uit het GGD-onderzoek Kindermonitor 2017 blijkt dat gemiddeld 11% van de kinderen van het basisonderwijs (5 tot 14 jaar) in de gemeente Lochem nog overgewicht heeft. Het hoofddoel van het plan van aanpak is om voor eind 2020 het aantal jongeren van 0-19 jaar met overgewicht terug te brengen van 11% naar 10%. Landelijke campagnes zoals ‘Drink Water’, ‘Gratis Bewegen’ en ‘Groente… zet je tanden erin!’ moeten leiden tot het gewenste resultaat.

Maatschappelijke partners
Het aanpakken van overgewicht voorkomt en vermindert gezondheidsrisico’s. Daarnaast geeft het een kind een goede basis voor de toekomst, want kinderen zonder overgewicht worden minder gepest en hebben meer zelfvertrouwen. Samen met maatschappelijke partners als jeugdverpleegkundigen, diëtisten, het consultatiebureau, GGD, sportverenigingen, onderwijs en kinderopvang zet de gemeente zich in voor een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld bij het behalen van Gezonde School-vignetten, deelnemen aan Eurofittesten op basisscholen en een sluitende ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas

Voortgezet onderwijs
Actuele cijfers over jongeren op het voorgezet onderwijs zijn er op dit moment nog niet. De GGD doet daarnaar eens in de vier jaar onderzoek. In 2019 is het volgende onderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen dus niet meer meegenomen worden in het plan van aanpak 2018-2020.

Resultaten JOGG 2015-2017
De gemeente Lochem is in 2015 begonnen met de JOGG-aanpak. Sinds de start is op het thema bewegen helaas nog geen verbetering zichtbaar. In 2013 bewoog 86% van de jongeren minimaal 7 uur per week, in 2017 is dit 81%. Wel zijn kinderen duidelijk meer water gaan drinken en fruit gaan eten. Volgens de Kindermonitor is het overgewicht bij 5-14 jarigen gemiddeld afgenomen van 13% in 2013 naar 11% in 2017.