80 sociale huurwoningen weg in Gorssel en Eefde

0
De Bloemenkamp in Gorssel staat op de nominatie om te worden gesloopt.

GORSSEL/EEFDE – In Gorssel en Eefde dreigen in totaal 80 sociale huurwoningen te verdwijnen. Deze worden meest bewoond door ouderen. Hierover zijn maandag vragen gesteld door raadsfracties. Uit het antwoorden van wethouder Bert Groot Wesseldijk bleek onder meer dat de gemeente nauwelijks middelen in handen heeft om er iets aan te doen.

In Gorssel wordt appartementencomplex de Bloemenkamp gesloopt. In Eefde staan woningen aan de Beekweide eveneens op de nominatie om de status van sociale huurwoning te verliezen. Het gaat in beide gevallen om 40 wooneenheden.

Eigenaar

Het gaat om woningen van Habion, een Utrechtse organisatie die zich richt op ouderenhuisvesting. De werkelijke eigenaar van de gebouwen is echter de Stichting Vastgoed Zorgsector (VGZ), met overigens dezelfde directie- en bestuursleden als Habion. Dit is geen woningcorporatie in de zin van de wet en deze hoeft dan ook geen verantwoording af te leggen aan de gemeente. De wethouder is wel in gesprek met de organisatie.

Onrust

Groot Wesseldijk zei naar aanleiding van vragen van D66, PvdA en GroenLinks dat hij kennis heeft genomen van de onrust die is ontstaan in Gorssel. De bewoners van de Bloemenkamp ontvingen kort voor de kerstdagen een brief waarin de sloop werd aangekondigd.

Die bewoners wisten al dat er iets op stapel stond maar met sloop hadden de meesten geen rekening gehouden. De eigenaar heeft laten weten dat renovatie van het appartementencomplex niet rendabel is gebleken. In verband met de onrust en de onduidelijkheid die bij bewoners bestaat heeft de wethouder er bij Habion/VGZ op aangedrongen om met hen in gesprek te gaan. Dit is toegezegd.

Huurverhoging

In Eefde is het de bedoeling om de huren van de woningen aan de Beekweide te verhogen. Voor de huidige bewoners kan dat slechts binnen de grenzen van de wet die een maximale huurverhoging per jaar voorschrijft. Ook de maximale huurprijs is aan grenzen gebonden. Aan nieuwe huurders kan echter meteen een hogere huursom worden gevraagd. In Eefde verdwijnen de woningen met de status van sociale huur dus via meer geleidelijke weg.

D66 en PvdA vroegen aan de wethouder of de bewoners van de Bloemenkamp een passend en betaalbaar alternatief wordt geboden. GroenLinks vroeg zich af of goedkeuring van de plannen van de eigenaar afhankelijk kan worden gemaakt van de herplaatsing van bewoners.

Overleg

De wethouder ziet weinig andere mogelijkheden dan in overleg te blijven met de verhuurder. Hij is ook in gesprek met de Dorpsraad Gorssel. Er wordt een nieuwe Dorpsvisie opgesteld en ook woningbouw maakt hier deel van uit. Eerder werd in de gemeente al vastgelegd dat in Eefde een deel van sociale huurwoningen mag worden omgezet naar vrije-sector-woningen. In Gorssel zou het aantal betaalbare woningen echter gelijk moeten blijven.

In het westelijke deel van de gemeente komt mogelijk wel enige compensatie, onder meer via door plannen van woningcorporatie IJsseldal.