50 vleermuiskasten voor inwoners van Lochem [video]

0

LOCHEM – Vleermuiswerkgroep Gelderland (VleGel) en de gemeente Lochem helpen samen met inwoners vleermuizen aan een slaapplek. Dat is nodig, omdat vleermuizen steeds minder rustplekken hebben. Ze zijn belangrijk omdat ze de insectenstand in balans houden.

VleGel hangt daarom op geschikte locaties de komende maanden 50 vleermuiskastjes bij inwoners op. Wethouder van Zeijts licht toe: “Vleermuizen slapen bijvoorbeeld in de spouwmuur van een huis, op zolder of in een holle boom. We isoleren huizen tegenwoordig zo goed, dat de vleermuis steeds minder holle ruimtes heeft om overdag in te slapen. Daarom is het goed om met elkaar te bekijken wat we kunnen doen om het aantal rustplekken voor vleermuizen te behouden. Bij nieuwbouw kunnen we speciale stenen inmetselen voor vleermuizen. Maar ook bij bestaande bouw kunnen we iets doen om de vleermuis te helpen. Bijvoorbeeld met een vleermuiskast.”

Het ophangen van een vleermuiskast luistert nauw. Het is daarom belangrijk dat inwoners zich alleen opgeven als ze een plek in hun tuin of op hun erf hebben die:

  • Een stevige boom of gebouw heeft om de kast aan op te hangen
  • In de zon, op het (zuid)westen hangt
  • Een rustige plek biedt
  • Een plek biedt die in de luwte ligt
  • Een vrije aanvliegroute heeft, dus geen blad of takken voor de invliegopening
  • Op minimaal op 3 meter hoogte is
  • Er zijn in totaal 50 vleermuiskasten en 1 kast per huishouden, op=op. Alleen geschikte plekken komen in aanmerking, en ons uitgangspunt is de kasten gelijk over de kernen te verdelen.

Aanmelden voor 1 december

Inwoners kunnen voor 1 december 2020 een e-mail sturen naar: vleermuiskast@lochem.nl Daarbij vermelden zij adres, telefoonnummer en de plek voor de kast. Het is handig dat zij daarvan een foto meesturen.

Biodiversiteit

Door deelname aan dit project wil de gemeente Lochem zich samen met inwoners inspannen voor de biodiversiteit. Dit is belangrijk, omdat het aantal planten- en diersoorten flink afneemt. Op dit moment ontwikkelt de gemeente een biodiversiteitsplan. Daarin staat hoe het beleid van de gemeente gericht gaat zijn op het stimuleren van mee biodiversiteit en hoe ook organisaties en inwoners daaraan kunnen bijdragen. Onder andere boeren, natuurorganisaties en recreatieondernemers denken mee over het plan.

Tips om vleermuizen te helpen

Niet alleen met een vleermuiskast, ook op andere manieren kunnen inwoners iets doen voor de vleermuis. Harrie Pelgrim van VleGel deelt zijn tips in de video die boven dit artikel staat.