255 Lochemse bedrijven ontvangen steun via NOW-regeling

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – In totaal hebben 255 bedrijven uit de gemeente Lochem met succes een beroep gedaan op de NOW-regeling, waarmee de Rijksoverheid ondernemingen tegemoet komt in de loonkosten. Daarmee hoopt het Kabinet massaontslagen te voorkomen. In de hele arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noordwest-Veluwe zijn 4.317 aanvragen toegekend.

Het gaat om bedrijven die door de corona-crisis minimaal 20 procent omzetverlies leden. De vergoeding bedraagt tot 90 procent van de loonsom. Het gaat om voorschotbedragen. Eenmansbedrijven vallen niet onder deze regeling. Voor hen is de Tozo-regeling van kracht. Hiervoor hadden zich eind april al 550 ZZP’ers gemeld.

De NOW-cijfers komen uit een bijlage bij Eerste Kamerstukken die openbaar zijn gemaakt en zijn afkomstig van het UWV. Het gaat om de NOW-1-regeling voor de eerste drie maanden van de crisis. Inmiddels is de regeling (NOW-2) met vier maanden verlengd.

Regio Stedendriehoek

In de regio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe staat Lochem op de vijfde plaats qua aantal toekenningen. Alleen Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Harderwijk gaan de gemeente voor. Het aantal voor Lochem komt overeen met dat van gemeenten van ongeveer gelijke omvang. Zo kwamen er 254 aanvragen uit Berkelland en 223 uit Bronckhorst. Deze gemeenten vallen onder de arbeidsmarktregio Achterhoek.

Landelijk zijn er 143.755 aanvragen gedaan, waarvan er 122.844 zijn toegekend. In totaal is al ruim 4,5 miljard euro aan voorschotten uitbetaald. Hiermee zijn de banen van 2,1 miljoen werknemers in het geding. De aanvragende bedrijven gaven aan gemiddeld ruim twee derde van hun omzet te hebben verloren.

Kleine bedrijven

Verreweg de meeste uitkeringen gingen naar bedrijven met minder dan 10 werknemers (ruim 82.000). De meeste (toegekende) aanvragen kwamen uit de horecasector (24.000), detailhandel (23.000) en commerciële dienstverleners (21.500). In de horeca was het gemiddelde omzetverlies met 81 procent het hoogst. Qua omzetverlies komt de veel kleinere culturele sector op  gemiddeld 78 procent uit. In de detailhandel ging de omzet gemiddeld met 74 procent onderuit.

Het gehele overzicht van het UWV is HIER te downloaden als PDF-bestand.

Een grafiek met cijfers over het aantal toekenningen naar bedrijfsgrootte:(Bron: UWV – 06/2020)