Video over bevrijding van Kring van Dorth [video]

0

LOCHEM/KRING VAN DORTH – In de reeks video’s over de bevrijding van de verschillende kernen in de gemeente Lochem is een aflevering over Kring van Dorth verschenen. Daarin interviewt Zara Janssen haar oma Jo Janssen.

Oma Janssen was 7 jaar toen de oorlog begon. Ze herinnert zich dat ze lange tijd niet veel merkten van de strijd. Het leven ging min of meer z’n gangetje. Tegen het einde van de oorlog werd dit anders. Toen kwam bijvoorbeeld een V1 neer vlak bij het huis van de buren. Deze ontplofte gelukkig niet. De kinderen haalden de brandstof uit het projectiel. Jo Janssen realiseert zich dat dit knap gevaarlijk moet zijn geweest.

Bom

Later liet een vliegtuig een bom vallen. Deze kwam terecht in een weiland maar door de kracht vlogen de ruiten uit het huis. Maar ook daar kwam de 7-koppige familie zonder kleerscheuren van af.

Rond de bevrijding werd het echt gevaarlijk. Toen kwam Kring van Dorth in de vuurlinie te liggen. De familie Janssen vluchtte eerst naar de buren en later naar een boerderij verderop waar een kelder onder zat. Daar brachten ze met veel buurtgenoten een angstige nacht door.

Huis uitgebrand

Toen de bevrijding een feit was, werd dat uiteraard gevierd. Voor Jo Janssen en haar familie was dit met gemengde gevoelens, want hun huis bleek te zijn uitgebrand. Een overgebleven schuur werd geschikt gemaakt voor bewoning. Drie varkensstallen werden omgebouwd tot slaapkamers. De huisraad werd geschonken door mensen uit de buurt.

Luguber

Het verhaal eindigt luguber. Na de bevrijding werden landmijnen geruimd in de omgeving. Deze lagen op een hoop bij het tijdelijke huis van het gezin Janssen. Nadat het sein werd gegeven dat ze onschadelijk waren gemaakt, ontploften al die mijnen toch nog. Van de mannen die eraan werkten bleef weinig over. Jo Janssen herinnert zich hoe ze menselijke resten op een muurtje rond de mestvaalt zag liggen…

Alle video’s uit deze reeks zijn te vinden op DEZE pagina op de website van de gemeente Lochem.

Steun LochemsNieuws en doneer!

LochemsNieuws is gratis. Om de onkosten te dekken vragen we een vrijwillige donatie. Dit kan al vanaf 1 euro. Via de knop hieronder regel je het snel en veilig via iDeal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here