Ook St Josephschool Lochem start maandag met hele dagen les

0
De St Josephschool aan de Prins Clauslaan in Lochem (foto: archief)

LOCHEM – De RK St Josephschool aan de Prins Clauslaan in Lochem start maandag met hele dagen les en volgens een schema dat de goedkeuring heeft van de meerderheid van medezeggenschapsraad (MR). Verder zijn er de nodige logistieke en hygiënische maatregelen genomen om de komende weken veilig door te komen.

Woensdag plaatsten we een bericht over hoe de openbare basisscholen de draad weer oppakken. Dit artikel is HIER te lezen. Helaas lukte het in deze tijd van vakantie en thuiswerken nog niet om iemand van de christelijke scholen aan de lijn te krijgen.

De leerlingen die onder normale omstandigheden een groep vormen, zijn nu opgesplitst in twee subgroepen. Directeur Tim ten Pas legt uit dat groep A komende week op maandag, woensdag en vrijdag op school zal zijn. Subgroep B wordt op dinsdag en donderdag verwacht. De week daarna gaat het net andersom, met dien verstande dat groep A dan alleen op dinsdag naar school hoeft. De donderdag in die week is Hemelvaartsdag.

Hele dagen

Daarna kan het allemaal weer anders zijn, want dan neemt het Kabinet mogelijk een besluit over het vervolg. Dan zit er mogelijk een verdere versoepeling in het vat, als het aantal besmettingen niet drastisch toeneemt.

Net als bij veruit de meeste openbare basisscholen in de gemeente – en de rest van het land – is gekozen voor hele dagen les. Dat is in overeenstemming met wat onderwijsminister Arie Slob graag ziet. Bij halve dagen ontstaan veel meer verkeersbewegingen en dat is ook erg lastig voor buitenschoolde opvang (BSO). En hoewel het de komende weken hoe dan ook lastig plannen blijft voor ouders, kunnen zij nu wel een aantal hele dagen werken.

Cruciale lesstof

Onderwijsinhoudelijk wordt bij St Joseph teruggekeken naar de afgelopen zes weken, waarin les op afstand werd gegeven. Tim ten Pas: “De leerlingen zijn aan de hand van opdrachten wel doorgegaan met leren maar dat is toch nooit hetzelfde dan les op school. We kijken nu vooral naar wat cruciaal is voor het volgende schooljaar. Daar komt de komende twee maanden het accent op te liggen.”

Ten Pas prijst zich gelukkig met het gebouw waarin de St Joseph is gevestigd. Hij zegt: “Onze groepen 1 tot en met 4 zitten op de begane grond. Elk lokaal heeft daar een directe in- en uitgang van en naar het schoolplein. Daardoor kunnen we toestroom goed verdelen. En ouders kunnen hun kind tot aan de deur brengen. We willen de komende tijd naast onze medewerkers liever geen volwassenen in het gebouw hebben.”

Groepen 5 t/m 8

De groepen 5 tot en met 8 hebben hun lokalen op de verdieping. Door de ingangen aan de voor en achterzijde en twee trappen naar boven kan ook daar gemakkelijk een scheiding worden aangebracht. Groep 5 en 6 gaan via de voorkant en groep 7 en 8 via de achterkant.

In de school komen de schoonmakers de komende tijd een keer per dag extra langs. Dit zal tussen de middag gebeuren. Vooral de ‘contactoppervlakken’ als tafels, deurklinken en toetsenborden worden dan gereinigd. Ook de toiletten krijgen een extra beurt. En in de lokalen wordt gezorgd voor desinfecterende handgel, doekjes en zeep. “We gaan de kinderen op het hart drukken dat ze moeten handen wassen, handen wassen en handen wassen”, aldus Ten Pas. Ouders hebben het verzoek gekregen om de kinderen ook voor vertrek naar school de handen te laten wassen.

Graag aan het werk

In zijn team wil iedereen weer graag aan het werk. Volgens Tim ten Pas is er uiteraard wat bezorgdheid, met name onder oudere leerkrachten, maar niemand haakt af. “De kinderen hoeven geen anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. Voor de leerkrachten proberen we dat wel. Maar dat zal niet altijd lukken. Als een kind valt moet het natuurlijk getroost worden”, zo klinkt het.

Verder moet iedereen scherp op zichzelf letten. Wie klachten krijgt moet thuis blijven en zich zo nodig laten testen. En bij twijfel kan de eigen huisarts of de arbo-arts van de school worden geraadpleegd.

De St Josephschool maakt deel uit van de Stichting Katholiek Basisonderwijs Gelderland (SKBG) met 16 scholen in 8 gemeenten in de regio.

 

Steun LochemsNieuws en doneer!

LochemsNieuws is gratis. Om de onkosten te dekken vragen we een vrijwillige donatie. Dit kan al vanaf 1 euro. Via de knop hieronder regel je het snel en veilig via iDeal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here