Burgemeester legt krans bij start ‘Lochem 75 jaar vrijheid’ [video]

0

BARCHEM/LOCHEM – Op 1 april is  het precies 75 jaar geleden Barchem, Zwiep en Nettelhorst bevrijd werden. Het zou nog tot en met 6 april duren voordat de hele gemeente de vrijheid terugkreeg. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve heeft woensdagochtend een krans gelegd bij het Somerset monument.

Door de corona-crisis is het niet mogelijk om samen te komen en de bevrijding te vieren en de slachtoffers te herdenken. De gemeente Lochem heeft samen met de kernen verschillende manieren gevonden om toch stil te staan bij 75 Jaar Bevrijding.

In alle vroegte herdacht burgemeester Sebastiaan van ’t Erve woensdag de gevallenen, die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Hij legde een krans namens alle inwoners en daarna klonk de Last Post en hield hij 1 minuut stilte. Dit is te zien op de video boven dit bericht en ook via DEZE link naar de website van de gemeente.

Start vlaggenestafette

Rond datzelfde moment, startte Barchem de vlaggenestafette. Elke kern hijst op de dag van de bevrijding van die kern 3 vlaggen: de Nederlandse vlag, de jubileumvlag 75 jaar vrijheid en de vlag van de bevrijder. In dit geval was dat de Britse vlag. De andere kernen volgen de komende dagen. De inwoners van de kernen worden opgeroepen de vlag uit te hangen op de dag van bevrijding, als eerbetoon aan de bevrijders.

De data zijn:
Lochem: 2 april, Almen: 2 april, Harfsen: 5 april, Eefde: 5 april, Joppe: 6 april, Epse: 6 april, Exel: 6 april, Laren: 6 april en Gorssel: 6 april.

Start filmreeks

Filmmakers Bart Verdult en Henk-Jan Winkeldermaat van DP Movie uit Lochem maakten in opdracht van de gemeente een filmreeks met verhalen over de oorlog. De kernen droegen hiervoor de kandidaten aan. Het gaat om persoonlijke verhalen van inwoners die de oorlog en de bevrijding meemaakten. Extra bijzonder is dat zij zijn geïnterviewd door jongeren. Dit levert bijzondere vragen, antwoorden en beelden op.

Vertoning

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve: “Van de vertoning van de films hadden we een bijzonder moment willen maken. Omdat samen komen nu niet mogelijk is, kunt u
deze prachtige portretten uit onze kernen thuis via de website bekijken. Komende maand zal er iedere keer een nieuw verhaal op de website te vinden zijn. Veel dank aan de geïnterviewden, de interviewers en de filmmakers!”

Bekijk de films op: www.lochem.nl/75jaarvrijheid. LochemsNieuws probeert ze na verschijnen ook op deze website zichtbaar te maken.

De vlagestafette begon in Barchem. (foto: Mark Koeleman)

Steun LochemsNieuws en doneer!

LochemsNieuws is gratis. Om de onkosten te dekken vragen we een vrijwillige donatie. Dit kan al vanaf 1 euro. Via de knop hieronder regel je het snel en veilig via iDeal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here