Arie Ribbers ontvangt Koninklijke onderscheiding

0
Arie Ribbers op een foto uit het door hemzelf opgerichte magazine Naober

BARCHEM/GORSSEL – Arie Ribbers uit Barchem heeft zaterdagmiddag een Koninklijke Onderscheiding ontvangen voor onder meer zijn verdiensten voor de ontwikkeling en acceptatie van de streektaal; het Nedersaksisch. De versierselen werden hem opgespeld door burgemeester Sebastiaan van ’t Erve tijdens het Plattelandsforum in de kerk in Gorssel, ter gelegenheid van 12,5 jaar plattelandsmagazine Naober.

De onderstaande tekst is (nagenoeg) letterlijk overgenomen van een persbericht van de gemeente Lochem.

Voor de streektaal

Arie Ribbers is bij veel mensen bekend als programmamaker en presentator bij Omroep Oost en Noord, Radio Oost en Omroep Gelderland. Hij heeft zich onvermoeibaar ingezet voor de ontwikkeling en acceptatie van het Nedersaksisch als streektaal. Via zijn passie voor het maken en presenteren van radioprogramma’s bracht hij de streektaal bij de luisteraars thuis.

Arie Ribbers werkte regelmatig mee aan gespreksavonden over onderwerpen als de streektaal in de Achterhoek en Liemers en zijn radiowerk. Ook vanwege lezingen voor bijvoorbeeld de Plattelandsvrouwen en de Vrouwen van Nu over streektaal geniet hij grote bekendheid in de Achterhoek.

Staring Instituut en Dialectkring

Als consulent van het Staring Instituut en de Dialectkring Achterhoek zette Arie Ribbers zich in voor het behoud van de streektaal. Hij ontwikkelde nieuwe initiatieven waaronder schrijfwedstrijden in korte verhalen, die anderen weer aanzetten tot het schrijven van dialectbijdragen.

Barchem

Arie Ribbers was vanaf de jaren ‘70 actief als vrijwilliger en maakte zich organisatorisch en inhoudelijk (bestuurder) verdienstelijk voor de samenleving in Barchem en omgeving. Hij was de oprichter van verschillende plaatselijke verenigingen en activiteiten die nog steeds heel populair zijn. Arie Ribbers was voorzitter van de Stichting Barchkerk In het Midden (BiM). Hij verzorgde de gehele organisatie van culturele activiteiten inclusief fondsenwerving en is eindredacteur van de uitgave van de Hervormde Gemeente Barchem.
Hij verzorgde de redactie van het boek Geschiedenis van Barchem.

Microfoonstem

Met zijn mooie microfoonstem verleende Arie Ribbers belangeloos zijn medewerking aan projecten als het inspreken van (streektaal) teksten voor CD’s en films. Hij was medeoprichter, directeur en hoofdredacteur van het plattelandsmagazine Naober, het nu zo succesvolle magazine voor Noord- en Oost-Nederland. Zijn mede-hoofdredacteurschap heeft hij intussen ingewisseld voor de kernredactie.

Hij zorgde ervoor dat Naober een gevarieerd magazine werd over de prachtige streek en over de streektaal. Ook was Arie Ribbers columnist. Voor de Stentor en schreef hij tweewekelijks de column Torenblazer. Die 149 columns resulteerden in een bundeling in boekvorm.

Kapittel voor de Civiele Orden

Arie Ribbers heeft zich jarenlang op sociaal en cultureel gebied bijzonder ingespannen voor de Achterhoekse samenleving en het levend houden van het Nedersaksische als streektaal. Die inspanningen waren voor het Kapittel voor de Civiele Orden voldoende reden om hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Steun LochemsNieuws en doneer!

LochemsNieuws is gratis. Om de onkosten te dekken vragen we een vrijwillige donatie. Dit kan al vanaf 1 euro. Via de knop hieronder regel je het snel en veilig via iDeal.