Henk Vruggink: 1288 keer ‘Lustige Heinrich’ in 25 jaar

0
Henk Vruggink tijdens de 1288e uitzending van 'Lustigen Heinrich' in precies 25 jaar (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/RUURLO – Ruurloër Henk Vruggink (71) maakte donderdag (5/9) voor de 1288-ste keer zijn radioprogramma ‘Lustige Heinrich’ voor Achterhoek FM. Meer bijzonder was dat hij dat nu al 25 jaar doet. Het programma is een begrip onder liefhebbers van blaasmuziek. Reactie komen dan ook vanuit de hele wereld.

Sinds 1994

De eerste ‘Lustige Heinrich’ werd uitgezonden op 25 augustus 1994. De radiocarrière van Henk Vruggink was een half jaar eerder al begonnen. Dat was bij de VLO, oftewel Vordense Lokale Omroep, de voorloper van Achterhoek FM, de Lochemse lokale omroep. Aanvankelijk presenteerde hij daar een verzoekplatenprogramma op de zondagavond.

Kans

,,Op een gegeven moment kwam de toenmalige voorzitter naar mij toe met de mededeling dat op donderdagavond twee uurtjes vrij kwamen. Ik had al eens aangegeven dat ik graag een programma met Duitse en volkstümliche muziek wilde maken. Die kans werd mij toen dus geboden”, zo vertelt Vruggink.

Kennismaking

Hij kwam in aanraking met het radiomaken toen een kennis hem benaderde met een idee om in Ruurlo een lokale omroep te beginnen. ,,We gingen toen een kijkje nemen bij de VLO om te zien hoe het allemaal werkte. Van het Ruurlose plan is niks terecht gekomen en toen heb ik mij hier maar aangemeld”, zo klinkt het.

Blaasmuziek

Het programma ‘Lustige Heinrich’ schakelde al vrij snel over naar de pure blaasmuziek. Dat was altijd al bij uitstek dé muziek van Henk. Hij draaide – en draait nog steeds – muziek uit Oostenrijk, Tsjechië, Slovenië en Duitsland, en van uiteenlopende stijlen als Egerländer, Bömisch en Oberkraïner. De meeste mensen kennen hooguit de bekende namen als Ernst Mosch en Slavko Avsenik, maar er zijn honderden zo niet duizenden andere kapellen actief. Ook in Nederland zijn er veel.

Bekendheid

Henk Vruggink is, zeker na zoveel jaren, een echte kenner en door zijn bekendheid krijgt hij de CD’s – of tegenwoordig ook digitale bestanden – vanzelf toegestuurd. ,,Vroeger moest de blaaskapellen zelf benaderen of ze een CD-tje hadden, nu komen ze vanzelf wel naar me toe”, zo zegt hij. Hetzelfde geldt voor de informatie voor de wekelijkse concertagenda.

Gasten

Kapellen die een nieuwe plaat uitbrengen of organisatoren van festivals benaderen Achterhoek FM zelf omdat ze graag hun verhaal vertellen als gast in het programma. Zeker sinds de intrede van de webradio weten ook luisteraars uit alle uithoeken van de wereld ‘Lustige Heinrich’ te vinden. Zo komen er reacties van liefhebbers uit bijvoorbeeld Oostenrijk en Duitsland. Maar ook uit Tsjechië en zelfs Nieuw-Zeeland en Canada.

Technici

Sinds 3 jaar werkt Henk Vruggink samen met technicus Dick Klein Geltink uit Lochem, zelf ook al 21 jaar actief bij Achterhoek FM en onder meer bekend als presentator van het programma ‘Op de Koffie’. Klein Geltink nam de techniek destijds over van de helaas overleden Jos ter Riet. Daarvoor werkte Vruggink lange tijd samen met Henk Simmelink, eveneens een Lochemer.

Reacties

Henk Vruggink krijgt momenteel enorm veel reacties en felicitaties via Facebook, Mail en Whatsapp, in verband met zijn jubileum. Voor die gelegenheid was de studio donderdag versiert en stond er een grote bos bloemen klaar op de presentatiedesk. Ook kwamen fans van het programma langs om hem persoonlijk te feliciteren.

De live-uitzending wordt overigens altijd opgenomen en op maandagavond nog eens de ether ingestuurd door Radio Ideaal in Zelhem.

Voorbereiding

Henk Vruggink besteedt veel aandacht aan de voorbereiding van elke uitzending. ,,Ik ben er eigenlijk elke dag wel mee bezig. Ik heb thuis een kamer met apparatuur, een radio en heel veel cd’s. Daar stel ik de muzieklijst samen. De technicus krijgt voor de uitzending een geprinte ‘playlist’ en een usb-stick waar de nummers keurig op volgorde op staan.

Geen verzoekjes

Omdat hij streeft naar een afgewogen muziekkeuze doet hij in principe niet aan verzoeknummers. ,,Heel af en toe maak ik een uitzondering als iemand een speciaal verzoek heeft, zoals laatst nog voor een 94-jarige”, zo zegt hij.

Als hij een keer niet kan, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, neemt Henk Vruggink een aflevering vooraf op zodat de uitzending gewoon door kan gaan. Maar in principe is het altijd live.

Nog een jubileum

Vruggink en zijn vrouw Ellie zijn al 48 jaar getrouwd. Bij hoge uitzondering was zijn vrouwe donderdag ook van de partij in de studio. Ze zat in het complot dat ervoor zorgde dat onder meer de media aanwezig waren. Henk: ,,Ze zei nog dat ik een net overhemd aan moest.” En Ellie zei heel gevat: ,,Ik ben al 25 jaar alleen thuis op donderdagvond.” Ook dat is een jubileum. Ellie Vruggink is overigens nauw betrokken bij de omroep. Ze houdt de studio schoon en neemt tijdens de uitzending van ‘Op de Koffie” van Dick Klein Geltink de telefoontjes en mailtjes aan van mensen die verzoekjes indienen.

Nog geen afscheid

Op de vraag hoe lang hij nog door wil gaan met ‘Lustige Heinrich’ antwoordt Henk Vruggink: ‘Hopelijk nog heel lang. Het hangt ook een beetje af van hoe het verder gaat met Achterhoek FM.” Hij doelt op ontwikkelingen die lokale en regionale omroepen dwingt tot verregaande samenwerking of zelfs fusies. Tijdens dat soort processen kunnen programma’s sneuvelen. Dat een succesnummer als ‘Lustige Heinrich’ daarbij het loodje legt lijkt niet erg logisch.

Steun LochemsNieuws en doneer!

LochemsNieuws is gratis. Om de onkosten te dekken vragen we een vrijwillige donatie. Dit kan al vanaf 1 euro. Via de knop hieronder regel je het snel en veilig via iDeal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here