Eenmalige vertoning documentaire ‘LOVINK, Iconische boekhandel’

0
Geert Mak en Jan Six X tijdens een signeersessie bij Lovink in oktober 2016 (foto: archief LochemsNieuws)

LOCHEM – Op dinsdag 1 oktober 2019 biedt Boekhandel Lovink de mogelijkheid om de documentaire ‘LOVINK, Iconische boekhandel’ te zien. De eenmalige vertoning vindt plaats in Schouwburg Lochem. Aanvang: 20.00. Kaarten à € 8,50 (vrije plaatskeuze) zijn uitsluitend te verkrijgen bij Boekhandel Lovink.

Opbrengst voor Vrienden

De documentairemakers stellen de opbrengsten beschikbaar aan de Stichting Vrienden van Lovink. Het zien van Jeroen Schwartz, medewerker van Lovink, in het boekenpanel van ‘De Wereld Draait Door’, riep bij Bart Verdult, inwoner van Lochem, de volgende vraag op: Hoe kan het dat een kleine boekhandel in het Oosten des lands aan tafel mag zitten bij grote
boekhandels uit het Westen van Nederland?  Wat maakt Lovink zo uniek?

Raadsel ontrafelen

Als maker van korte films jeukte zijn handen om te proberen dit raadsel te ontrafelen en vast te leggen in een documentaire. Hij benaderde Monique Geux, die al langer in Lochem woont en hij kende van het Filmhuis Lochem, voor research en logistiek en organisatie. Net als hij, vond ze het meer dan de moeite waard om zich hiervoor in te zetten.

Overnamejaar

Zeker na het onrustige overnamejaar 2018 verdienen deze prachtige boekhandel en zijn medewerkers het om Lochem, de regio en misschien wel Nederland te laten weten wat voor juweel zich aan de Markt in Lochem bevindt.

Avontuur

Zo startte het avontuur in oktober 2018, na toestemming van de hoofdrolspelers: het bestuur van de Stichting Boekhandel Lovink sinds 1846, Boeije Jansen en Frederike Scholing. Het idee was om de ontwikkeling van Lovink te schetsen tegen de achtergrond van 2 managementwisselingen gedurende de afgelopen 50 jaar.

Pro deo

Acht (in plaats van de de oorspronkelijke geplande 3) maanden later was de documentaire van 90 minuten gereed en konden genodigden de première bijwonen op 14 juni in de Gudula kerk. De makers hebben alles pro deo gedaan en hebben ook na afronding niet de intentie om aan de productie te verdienen.

Steun LochemsNieuws en doneer!

LochemsNieuws is gratis. Om de onkosten te dekken vragen we een vrijwillige donatie. Dit kan al vanaf 1 euro. Via de knop hieronder regel je het snel en veilig via iDeal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here