Liberation Museum voelt zich in de steek gelaten door gemeente

0
vlnr: Yvonne Swarthoff, burgemeester Sebastiaan van 't Erve, de Canadese ambassadeur Sabine Nölke en Berry Swarthoff tijdens de opening van het museum in mei (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het Liberation Museum Lochem, dat op 4 mei werd geopend, kwam er met name omdat volgend jaar 75 jaar bevrijding wordt gevierd. Of het museum in de Walderstraat 2020 ook gaat halen is nog lang niet zeker. Al rekenend komt de stichting op dit moment niet verder dan 1 december. De teleurstelling over het achterwege blijven van een bijdrage van de gemeente Lochem is groot.

Een recente bijdrage van 1000 euro van de Stichting Maatschappelijk Belang Lochem (SMBL) geeft even lucht. Dat geldt ook voor de vrije giften van bezoekers van het museum. Bij het bestuur bestaat frustratie over het feit dat de gemeente Lochem nog geen enkele duit in het zakje heeft gedaan.

Verrijking

Voorzitter Berry Swarthoff: ,,We ontvangen schoolklassen en veel toeristen, waaronder twee groepen Canadezen en een uit Engeland. We zijn volgens mij een verrijking binnen het culturele aanbod in de gemeente. Maar ondanks een paar vage toezeggingen van individuele medewerkers horen officieel helemaal niets.”

Lochem op de kaart

Swarthoff meldt een grote toeloop en veel goede reacties. ,,We zetten Lochem echt wel op kaart”, zo zegt hij. Hij kan zich niet voorstellen dat de gemeente niet ergens een bijdrage kan vinden in potjes voor bijvoorbeeld cultuur, educatie of recreatie en toerisme.

Contacten

Zijn vrouw Yvonne, die secretaris/penningmeester is van stichting Liberation Museum Lochem vult aan: ,,Voor ons houdt het op. We hebben er al heel veel eigen geld in gestoken en we onderhouden al jaren de contacten met onze bevrijders en hun nabestaanden. Onbegrijpelijk dat het de gemeente niet iets waard is met 2020 in aantocht.”

Laatste bevrijders

Inmiddels zijn er nieuwe contacten met de allerlaatste nog levende bevrijders uit Engeland. Ondanks hun hoogbejaarde leeftijd willen hun families ze volgend jaar nog graag een keer terug naar Lochem brengen. Zij organiseren een busreis. ,,Ons is gevraagd een programma in elkaar te zetten maar daarvoor ontbreken ons nog de middelen. Ik schaam me kapot”, aldus Yvonne Swarthoff.

Scholen

In het museum zijn inmiddels 9 groepen 8 van basisscholen en een projectgroep van het Staring College op bezoek geweest. Op jaarbasis denkt Berry Swarthoff zo’n 15 tot 20 schoolklassen te kunnen ontvangen. Verder zijn er organisaties die een hele arrangement afnemen. Die maken gebruik van de grote kennis van Swarthoff over de oorlog in het algemeen en de bevrijding van Lochem in het bijzonder.

Bijdrage

De Stichting Maatschappelijk Belang Lochem was daar zo enthousiast over zo’n arrangement dat werd besloten om een donatie van 1000 euro te doen. Daarmee kan het museum de huur weer even betalen maar voldoende om dit hele jaar uit te zingen is het niet.

Vrije donatie

Het museum roept ook andere op om een bijdrage te leveren zodat in ieder geval 2020 wordt gehaald. Dan is het 75 jaar geleden dat Lochem werd bevrijd. Een vrije bijdrage is welkom op: NL39 RBRB 0778 21 22 89 t.n.v. Liberation Museum Lochem onder vermelding van ‘bijdrage het museum ’.

(Liberation Museum Lochem is een ANBI instelling, dus een gift is aftrekbaar van de belastingen).

Website: www.lochemsoorlogsmuseum.nl

 

Steun LochemsNieuws en doneer!

LochemsNieuws is gratis. Om de onkosten te dekken vragen we een vrijwillige donatie. Dit kan al vanaf 1 euro. Via de knop hieronder regel je het snel en veilig via iDeal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here