DomoticaGIGANT.nl: Lochemse pleitbezorger voor slim huis

0
Oscar Otten van domoticagigant.nl (eigen foto)

LOCHEM – Vanuit het buitengebied van Lochem opereert domoticaGIGANT.nl. Via deze webwinkel biedt ondernemer Oscar Otten alles wat het leven veiliger, makkelijker en leuker maakt. Voor consumenten die er zelf mee aan de slag willen. Daarnaast is Otten een service center voor de zakelijke markt.

Hij ondersteunt onder meer installateurs in Noord- en Oost-Nederland met het toepassen van de nieuwste domotica-oplossingen voor slimme leefomgevingen.

,,Voor de klassieke installateur is domotica nog teveel ICT”, zo zegt hij. ,,Zulke installateurs zijn gewend draden te trekken tussen schakelaars en apparaten en verlichting. Dat kan veel simpeler én goedkoper.”

Hij toont bijvoorbeeld een klein blokje met een aantal openingen voor bedrading. Daarmee kunnen rolluiken worden aangestuurd. Desgewenst nog altijd met de vertrouwde schakelaar, maar ook vanaf de bank met een app op smartphone of tablet. ,,Je moet het zien als een extra uitbreiding op bestaande installatietechniek, waarbij bepaalde onderdelen het traditionele vervangen en niets extra kosten.”

Waarde toevoegen

Het slimmer leven op een betrouwbare én betaalbare manier voegt veel waarde toe aan het leven, zo stelt Otten. ,,Vergelijk het maar eens met het kopen van een auto. Hoeveel mensen willen die toegevoegde waarde aan opties in de auto? En dat terwijl je veel meer uren doorbrengt in de woning of op het werk. Juist omdat de oplossingen tegenwoordig goed betaalbaar, betrouwbaar en bijzonder goed toe te passen zijn is het een enorme verrijking in het leven.”

Z-Wave

Zo zijn er ook oplossingen voor verlichting, beveiligingssystemen, airco en verwarming. Ook apparaten voor streaming van audio en video zijn te integreren. En tuinliefhebbers kunnen desgewenst hun sproeiwerk automatiseren. De verschillende componenten communiceren met elkaar via het Z-Wave protocol. Door deze universele ‘taal’ werkt het met alle merken en apparaten die ermee werken.

Een protocol kennen de meeste mensen wel van WiFi. Ook dat is zo’n universele taal. ,,WiFi is niet geschikt voor domotica-toepassingen. Z-Wave werkt op veel lagere frequenties en er is geen constante straling. Het komt alleen in actie als de bewoner daar om vraagt”, zo legt Otten uit.

Afstand

Met Z-Wave zijn ook grotere panden te automatiseren. De verschillende modules vormen een netwerk waardoor afstand veel minder een rol speelt dan bij WiFi. Er zijn inmiddels zo’n 700 fabrikanten

Otten is overigens al een paar jaar bezig, maar onder een andere naam. LochemsNieuws schreef daar al eerder over. Lees het HIER. Hij vond het nu tijd om op te schalen en een naam voor de webshop te kiezen die gemakkelijk onthouden kan worden.

Ondernemershart

Oscar Otten is van huis uit technisch ICT’er. Hij ging over zijn toekomst nadenken na een ernstig ongeval, nu zo’n 10 jaar geleden. ,,Ik ging op zoek naar lichamelijk minder zwaar werk en werd kwaliteitsmanager en zo ontdekte ik mijn ondernemershart”, zo omschrijft hij zijn loopbaan.

,,Meer dan een echte verkoper ben ik iemand met oog voor dienstverlening en kwaliteit”, zo voegt hij er aan toe. Hij werkt samen met het Poolse domoticamerk Fibaro. ,,Dat is zeg maar de Apple in de branche”, aldus Otten.

Toekomst

Hij adviseert installatiebedrijven die nog niet de stap richting het wonen van de toekomst hebben gezet. Otten: ,,Grote installateurs, met meer dan 200 werknemers hebben soms wel de benodigde kennis en personeel in huis. Kleinere bedrijven hebben die kennis niet en ICT’ers die installatiewerk willen ondersteunen zijn lastig te vinden.”

Installatiebedrijven moeten vroeger of later aan de bak, want domotica is niet meer te stoppen. Oscar Otten ondersteunt bedrijven om de juiste stappen te zetten, zodat ze het niet alleen kunnen leveren maar ook met meer overtuiging kunnen aanbieden aan klanten. Daarmee zijn voor beide partijen ook nog eens flinke besparingen te bereiken. Het trekken van extra draden is niet meer nodig. En de draadloze toepassingen zijn makkelijk te integreren in bestaande panden. De kleine modules kunnen altijd worden geplaatst tussen schakelaar en het te bedienen apparaat.

Otten zegt: ,,Ook op de eindproducten wordt bespaard, omdat de slimme techniek in het Z-Wave netwerk zit en niet in de aangestuurde apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon traditionele rolluik-motoren kopen, wat dus weer stukken goedkoper is in aanschaf. Z-Wave neemt die slimme rol op een centrale wijze op zich.”

Consument

De consument krijgt een app waarin alle geautomatiseerde systemen, zowel binnens- als buitenshuis, vanaf één scherm kunnen worden aangestuurd. Dat kan individueel, maar ook via standaardinstellingen met voor de hand liggende namen als ‘aanwezig’, ‘kort weg’, ‘vakantie’ en ‘slapen’.

Voor meer informatie: domoticagigant.nl en domoticahelden.nl

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here