Bandjesfabriek Lochem: ‘Explosieve stijging verkoop cassettes’

1
Thomas Baur bij de cassetteloader die het hart vormt van de Bandjesfabriek (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De verkoop van cassettebandjes in Nederland stijgt explosief. Sinds 2014 is de productie bijna verviervoudigd tot zo’n 22.000 cassettes in 2018. En dat is weer bijna een verdubbeling van de productie in 2016, toen er zo’n 12.000 cassettes van de band rolden. Deze cijfers komen van De Bandjesfabriek in Lochem.

De Bandjesfabriek van Thomas Baur is sinds het najaar van 2017 actief aan de Leichelweg in Lochem. Iets meer dan de helft van de productie in 2018, ruim 11.000 cassettes, werden voorbespeeld in opdracht van zelfstandige artiesten en platenlabels. De overige cassettes werden blanco verkocht aan particuliere thuisgebruikers en kleinschalige labels of artiesten die zelf muziek op cassette uitbrengen.

Retro
Ook is een fabrikant van retro cassetterecorders en platenspelers verantwoordelijk voor de afname van in totaal 5.600 lege C-60 cassettebandjes die onder eigen merknaam worden verkocht.

De Bandjesfabriek is de enige producent van cassettebandjes in de Benelux. Het bedrijf nam in september 2017 de cassetteproductie over van voorganger Duplicase dat toen 30 jaar actief was. In het overnamejaar 2017 werden door Duplicase en De Bandjesfabriek gezamenlijk zo’n 15.000 cassettebandjes geproduceerd.

Bekende artiesten
Ook bekendere artiesten en grotere platenlabels beginnen weer belangstelling te krijgen voor het cassettebandje als medium. Zo werd het debuutalbum van de Nederlandse artiest Spinvis dit jaar voor het eerst op cassettebandje uitgebracht in een oplage van 1.000 stuks.

De Eindhovense rockband Mozes and the Firstborn introduceerde in aanloop naar hun nieuwe album ‘Dadcore’ de Mozes Cassette club, waarbij abonnees maandelijks een cassettebandje ontvingen waarop een single van het nieuwe album te beluisteren is, vergezeld van een persoonlijk bericht van de band.

Een in Lochem geproduceerde cassette van rockband DeWolff (foto: De Bandjesfabriek)

Benjamin Herman
Jazzsaxofonist Benjamin Herman, bekend van onder meer New Cool Collective, bracht in 2018 drie nieuwe albums uit waarvan er twee op cassettebandje verschenen (‘Bughouse’ en ‘Project S’).

Rockband DeWolff bracht een limited edition cassette uit ter ere van Record Store Day 2018. Op deze ‘Grand Southern Cassette’ verschenen unieke versies en demo’s van bestaande nummers van de band.

Hiphopper Akwasi zorgde ervoor dat het nieuwe album ‘Bliksem’ van zijn formatie Zwart Licht ook op cassette werd uitgebracht.

België
Een groot deel van de afnemers van De Bandjesfabriek bevindt zich in België. In de Belgische alternatieve scene is het cassettebandje nooit weggeweest en wordt het nog veelvuldig gebruikt om meestal kleinschalige releases uit te brengen.

In oktober 2018 nam De Bandjesfabriek de complete inventaris van een Filipijnse cassetteproducent over. Hierdoor kan De Bandjesfabriek in de toekomst inspelen op de groeiende vraag naar cassettes en tevens belangrijke kwaliteitsverbeteringen doorvoeren.

Platenlabels
Voor 2019 staat samenwerking met diverse toonaangevende platenlabels op het programma om gezamenlijk meer populaire artiesten en albums op cassette te gaan (her)uitgeven. Het assortiment cassettes wordt dan aangeboden aan de ruim 260 onafhankelijke platenzaken in Nederland en België. Verwacht wordt dat dit initiatief in een verdere toename van de cassetteverkoop zal resulteren.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here