College Lochem wil sneller beslissen

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Het Lochemse college van B&W wil de slagkracht vergroten door snel te reageren op vragen of ontwikkelingen. Hiervoor is het zogeheten Fast Lane-traject bedacht. De gebruikelijke route, via een college- en raadsvoorstel, kan in sommige gevallen aan de kant worden geschoven.

In het collegeprogramma geven B&W aan dat Lochem een ‘slagvaardige gemeente’ wil zijn. De weg via de gemeenteraad duurt altijd minimaal enkele weken. In bepaalde gevallen willen B&W meteen een beslissing kunnen nemen tijdens de wekelijkse collegevergadering. Dit kan aan de hand van een ‘format’. Dit is een formulier waarop slechts 3 vragen moeten worden beantwoord. Dit zijn: ‘Wat gaan we doen?’, ‘Wat kost het?’ en ‘Wat is de urgentie?’

Advertentie

Urgent
Het moet gaan om onderwerpen waarvan de inschatting is dat ze politiek niet gevoelig liggen maar die voor de samenleving wel urgent zijn. Als voorbeeld geeft het college de verkeerssituatie rond De Garve, waar enkele maatregelen worden getroffen maar een besluit hierover liet volgens veel betrokkenen lang op zich wachten.

De Fast Lane-procedure komt alleen in beeld als het gaat om eenmalige uitgaven. Zaken die leiden tot structurele financiële gevolgen moeten altijd volgens de klassieke procedure.

Veto
Omdat de inschatting of iets politiek gevoelig ligt nogal arbitrair is, is een vetorecht ingebouwd. Als ook maar één fractie in de raad het niet eens is met een besluit gaat het niet door. Dan kan het college het voorstel aanpassen en het nogmaals via de snelle weg proberen. Blijft dan nog bezwaar bestaan, dan volgt een raadsvoorstel dat het gangbare traject ingaat.

Zorgvuldigheid
Het college stelt dat een succesvolle inzet van de verkorte procedure vraagt om zorgvuldigheid bij het gebruik ervan. B&W moeten zelf goed afwegen voor welke onderwerpen er meerwaarde ontstaan door de versnelde aanpak. Aan de andere kant moet de gemeenteraad goed omgaan met het vetorecht en dat bij voorkeur spaarzaam inzetten.

Of de gemeenteraad het eens is met de plannen moet blijken als er maandagavond (14/1) over wordt gesproken. Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve verdedigt het voorstel dan. Pas op z’n vroegst 2 weken later wordt een definitief besluit genomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here