Winkels in Lochem mogen op Hemelvaartsdag open

0
Straattheater op Hemelvaartsdag 2018. Op de achtergrond is te zien dat de Trekpleister open was. Dat was toen dus nog illegaal (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Winkeliers die dat willen mogen voortaan hun deuren openen op Hemelvaartsdag. Die dag was tot nu één van de 4 dagen in het jaar waarop dit verboden was. De Lochemse Ondernemersvereniging (LOV) verzocht om de aanpassing van de Verordening Winkeltijden.

De vorige versie van deze verordening werd in 2014 vastgesteld. Daarin werd geregeld dat de winkels in principe elke dag, dus ook op zondagen, open mogen zijn. Alleen op 1e kerstdag, 1e paasdag, 1e pinksterdag en op Hemelvaartsdag was dit niet toegestaan. De gemeente komt tegemoet aan het verzoek van de ondernemersclub om met Hemelvaart open te mogen zijn. Dit geldt dan overigens voor de hele gemeente.

Keidagen
Het Lochemse college van B&W oordeelt dat de Keidagen een publiekstrekker van formaat zijn en dat het begrijpelijk is dat winkeliers dan graag een graantje willen meepikken van de vele mensen die op Hemelvaartsdag onder meer op het straattheater afkomen.

Het is dan in de Lochemse winkelstraten vaak zo druk er nauwelijks nog plek is voor de winkelnering die vaak buiten staat uitgesteld. Wel heeft de organisatie van de Keidagen het gebied waarbinnen de straattheater-acts actief zijn wat verruimd. Dat geeft wat meer lucht in de binnenstad.

In 2017 kreeg de gemeente klachten van ondernemers die zelf hun deuren gesloten hielden maar constateerden dat collega’s wél open waren. ‘Concurrentievervalsing’, vindt ook de gemeente, maar capaciteit om handhavend op te treden ontbreekt. Of er dit jaar ook klachten zijn gekomen is niet bekend, maar zeker is dat ook toen sommige winkels geopend waren.

Christelijke feestdag
Dat Hemelvaart een christelijke feestdag is staat de aanpassing van de winkeltijden niet in de weg. Het simpele feit dat de winkels open zijn belet niemand om de viering in eigen kring vorm te geven of een kerk te bezoeken. De gemeente houdt rekening met mogelijke teleurstelling onder orthodox christelijke inwoners over verstoring van de zondagsrust.

Er wordt overigens niet verwacht dat alle ondernemers gebruik gaan maken van de vrijstelling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here