Hoftijzer maakt kinderen bewust van gevaar landbouwverkeer [video]

0

🚜Wat zijn de gevaren van landbouwverkeer? 🚜 Dit hebben de basisscholieren van de DBS Nettelhorst en de Barchschole in praktijk ondervonden bij Hoftijzer in #Lochem. Vooral buiten de bebouwde kom gebeuren veel ongelukken met landbouwverkeer. Het is daarom van belang dat kinderen weten wat de gevaren zijn van landbouwverkeer op de weg en hoe je hiermee om kunt gaan. Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL) is een lesprogramma waarbij basisschoolleerlingen, studenten van Zone.College #Doetinchem (voorheen AOC Oost) en loon- en landbouwwerkers leren vanuit hun eigen perceptief hoe ze veilig moeten omgaan met landbouwvoertuigen op de weg. - - - - Hoftijzer Lochem werk graag mee aan een veilige verkeerssituatie met landbouwvoertuigen “Wij werken aan het project mee zodat we een stukje bewustwording kunnen generen bij de basisschoolleerlingen. Wanneer de kinderen een grote landbouwvoortuig zien dat ze weten hoe ze moeten handelen. Maar vooral dat ze het gevaar gaan inzien van de grote machines” vertelt Sven van der Pol, werkzaam als planner bij Hoftijzer Lochem. Dit project maakt niet alleen de leerlingen bewust van de gevaren maar ook de loonwerkers en de studenten van de mbo-opleiding loonwerk in Doetinchem. De studenten en loonwerkers hebben de leerlingen begeleid bij het uitvoeren van de opdrachten. Ze zien door de ogen van een basisschoolleerling hoe groot de machines zijn en hoeveel indruk deze machines op omstanders kunnen maken. Tijdens het overbrengen van de kennis zijn ze bewuster bezig met de gevaren. Hier kunnen zij op inspelen als ze met een landbouwvoertuig de weg op gaan. “Dat maakt het landbouwverkeer hopelijk voor de leerlingen, de toekomstig landbouw chauffeurs en de huidige chauffeurs een stukje veiliger” vertelt Joost Flierman. Interactieve VOMOL les “Het VOMOL programma is ontwikkeld om basisschoolleringen die nu al te maken hebben bewust te maken van de gevaren van grote landbouwmachines. Ze leren hoe ze moeten reageren als ze grote machines tegen komen op de kleine landweggetjes maar ook in de stad bij stoplichten bijvoorbeeld” vertelt Joost Flierman, hij verzorgde de VOMOL les. De kids begonnen de dag met een klassikale introductie. Tijdens deze introductie werd aan de hand van voorbeelden duidelijk gemaakt wat de gevaren zijn van landbouwvoortuigen. Op een interactieve manier werd besproken hoe de leerlingen het beste met deze gevaren kunnen omgaan. En toen was het tijd om het in de praktijk te gaan ontdekken. De groepjes hebben bij vier verschillende landbouwvoertuigen een opdracht uitgevoerd. Op deze manier konden de kinderen in praktijk ervaren hoe beperkt het zicht is als je in een groot landbouwvoertuig zit. Herman, een houtenpop, was het slachtoffer. Een student van Zone.College Doetinchem stapte samen met een leerling op de trekker. Herman stond in de dodehoek van een trekker en Herman werd aangereden. Dit was een echte eyeopener voor de kinderen. De ochtend werd afgesloten met een klassikale evaluatie.

Posted by Hoftijzer Lochem on Tuesday, December 11, 2018

(dit bericht is afkomstig van onze mediapartner LokaalGelderland.nl)
BARCHEM/ZWIEP – De firma Hoftijzer in Zwiep werkte dinsdag mee aan het lesprogramma Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL) voor leerlingen van de Dalton basisschool Nettelhorst en de Barchschole. Doel is om kinderen bewustzijn bij te brengen over het gevaar van landbouwverkeer. Het is een project van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV).

Op het platteland komen (school)kinderen in het verkeer relatief vaak in ‘aanraking’ met landbouwverkeer. Dit leidt te vaak tot ongelukken. VOMOL is een lesprogramma waarbij basisschoolleerlingen samen met AOC-studenten en loon-en landbouwwerkers vanuit hun eigen perspectief leren hoe ze veilig moeten omgaan met landbouwvoertuigen op de weg. AOC-Oost heet nu overigens Zone.College.

Bewustwording
Hoftijzer, dat is gevestigd aan de Lindeboomsweg bij Zwiep verricht veel agrarisch loonwerk en is ook actief in de afval- en transportbranche en zorgt dus voor veel verkeersbewegingen. ,,Wij werken aan het project mee zodat we een stukje bewustwording kunnen generen bij de basisschoolleerlingen. Zodat wanneer de kinderen een groot landbouwvoertuig zien, ze weten hoe ze moeten handelen. Maar vooral dat ze het gevaar gaan inzien van de grote machines”, vertelt Sven van der Pol. Hij is planner bij Hoftijzer.

Studenten
Dit project maakt niet alleen de leerlingen bewust van de gevaren maar ook de loonwerkers en de studenten van de mbo-opleiding loonwerk in Doetinchem. De studenten en loonwerkers hebben de leerlingen begeleid bij het uitvoeren van de opdrachten. Ze zien door de ogen van een basisschoolleerling hoe groot de machines zijn en hoeveel indruk deze machines op omstanders kunnen maken.

Veiliger
Tijdens het overbrengen van de kennis zijn de toekomstige chauffeurs van loonwerkers bewuster bezig met de gevaren. Hier kunnen ze op inspelen als ze met een landbouwvoertuig de weg op gaan. ,,Dat maakt het landbouwverkeer hopelijk voor de leerlingen, de toekomstig landbouw chauffeurs en de huidige chauffeurs een stukje veiliger”, vertelt Joost Flierman die de VOMOL-les verzorgde.

Bewust maken

,,Het VOMOL programma is ontwikkeld om basisschoolleerlingen bewust te maken van de gevaren van grote landbouwmachines. Ze leren hoe ze moeten reageren als ze grote machines tegenkomen. Op kleine landweggetjes maar ook in de stad, bij stoplichten bijvoorbeeld”, vertelt Joost Flierman.

Opdrachten
De leerlingen begonnen de dag met een klassikale introductie. Daarbij werd aan de hand van voorbeelden duidelijk gemaakt wat de gevaren zijn van landbouwvoertuigen. En toen was het tijd om het in de praktijk te gaan ontdekken. In groepjes werden bij vier verschillende landbouwvoertuigen opdrachten uitgevoerd.

Beperkt zicht
De kinderen konden onder meer in praktijk ervaren hoe beperkt het zicht is als je in een groot landbouwvoertuig zit. Herman, een houten pop, deed dienst als slachtoffer. Een student van het Zone.College Doetinchem stapte samen met een leerling op de trekker. Herman stond in de dode hoek en werd aangereden. Dit was een echte eyeopener voor de kinderen. De ochtend werd afgesloten met een klassikale evaluatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here