zondag 20 januari 2019
Home Lifestyle Cultuur A.C.W. Staring genomineerd voor titel ‘Grootste Gelderlander’

A.C.W. Staring genomineerd voor titel ‘Grootste Gelderlander’

0
A.C.W. Staring

LOCHEM/ALMEN – A.C.W. (Antoni) Staring is genomineerd voor de titel Grootste Gelderlander Aller Tijden. Op vrijdag 16 november wordt bekend naar wie de titel gaat. Staring heeft 19 concurrenten, waaronder Ien Dales, Marga Klompé en Titus Brandsma.

Het geslacht Staring is een begrip in de hele Achterhoek. Zeker drie generaties Staring zijn belangrijk geweest voor Lochem, de Graafschap en Nederland. 

Staring is vooral bekend als bewoner van kasteel de Wildenborch, dat net op grondgebied van Vorden (nu gemeente Bronckhorst) ligt. Hij was in 1811 en 1812 maire (burgemeester) van Laren. Nederland maakte destijds deel uit van het Franse keizerrijk. In de regio werd hij ook bekend door de manier waarop hij zijn landgoed beheerde, met oog voor de natuur, de boeren en de landarbeiders.

School
Vlakbij de Wildenborch stichtte hij een school waar kinderen uit de buurt onderwijs genoten. De enige schoolmeester werd door Staring zelf betaald. Hij zorgde kort na 1800 voor verbetering van de Veengoot, wat hem in conflict bracht met het stadsbestuur van Lochem.

Dichter
Naast dat alles was Antoni Staring ook nog eens bekende dichter. Nu nog  kunnen velen zijn gedichten, zoals Het hondengevecht, over de geschiedenis van de bereisde Roel, declameren. Staring gaf in zijn stukken blijk van grote belangstelling voor de plaatselijke geschiedenis en folklore, zoals in De hoofdige boer, dat speelt in Almen, en in de Jaromir-cyclus, onder meer gesitueerd in Lochem en Zutphen. Het gedicht Lochem behouden beschrijft de geschiedenis van ‘de hooiplukker’, die in 1590 een poging de stad bij verrassing in te nemen, verijdelde.

Dialect
In het verhaal Nicolaas de notaris heeft Staring het leven van de Lochemse patroonheilige Gudula beschreven. Verder had hij grote belangstelling voor de volkstaal, het dialect, waarvan hij als een van de eersten een woordenlijst maakte.

Lees HIER meer over Staring op de website MijnGelderland.

Verhalen
Van de 55 oorspronkelijke namen heeft een jury er 20 genomineerd voor de titel. Op 16 november halen bekende en onbekende Gelderlanders de voorgestelde Grootste Gelderlanders uit de vergetelheid. Maak alvast kennis met de voorgestelde kandidaten. Op de website www.mijnGelderland.nl staan de verhalen achter deze Gelderlanders.

Meepraten over de geselecteerden kan op de website forum.gelderland.nl/grootstegelderlander.

Verkiezingsuitslag
Op 16 november 2018 van 14:00-16:30 uur is de verkiezing van de Grootste Gelderlander Aller Tijden in de Historische Herberg Gelderland, die plaatsvindt in het Huis der Provincie in Arnhem. Iedereen is welkom om deze verkiezing bij te wonen en mee te stemmen. Deelname is kosteloos, wel graag aanmelden via grootstegelderlander@gelderland.nl, tot uiterlijk 11 november 2018.

Alle genomineerden:
Karel van Gelre, Helene Kröller-Müller, Hendrik Lorentz, Ien Dales, Joan Derk van der Capellen tot den Pol, Marga Klompé, Maarten van Rossum, Wilhelm Röntgen, Eleonora van Engeland, Piet Mondriaan, A.C.W. Staring, Maria van Gelre, Titus Brandsma, Herman Willem Daendels, Willem van den Berg, Helena Kuipers-Rietberg, Graaf Otto II, Jan Hendrik van Kinsbergen, Jacob Jan Cremer en de Gebroeders van Lymborch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

%d bloggers liken dit: