Silo aan Goorseweg krijgt opknapbeurt

0
De silo aan de Goorseweg (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De grote silo aan de Goorseweg in Lochem krijgt nog dit jaar een opknapbeurt. Visueel zal dat niet direct een verbetering opleveren maar wel worden losse betondelen verwijderd en vervangen. Het gebouw is momenteel voorzien van borden die waarschuwen voor ‘vallend gesteente’.

Cebeco
De silo wordt de oudere Lochemers nog altijd aangeduid met de naam van een voormalig eigenaar: Cebeco (Handelsraad). De afgelopen jaren was de enorme toren in handen van ForFarmers en sinds enige tijd is CAVV Zuid-Oost Salland (Coöperatieve Aan- en Verkoopvereniging) de eigenaar. Het is in gebruik voor op- en overslag voor grondstoffen voor de productie van veevoeders door CAVV in Haarle en ABZ in Markelo.

Sloopvergunning
Wie op de website van het Kadaster kijkt, ontdekt dat er een sloopvergunning voor het pand is verleend. Directeur Hans Verheul van CAVV vertelt dat er sprake van was dat de silo als monument zou worden aangewezen. ForFarmers vroeg daarop een sloopvergunning aan. Nu CAVV het weer in gebruik heeft genomen is er geen sprake van sloopplannen. Ook een besluit over plaatsing op de monumentenlijst is voorlopig van de baan, zo meldt Verheul.

Lees verder onder de foto…

Deze borden waarschuwen voor vallend puin (foto: LochemsNieuws)

Vallend gesteente
De borden die we normaal kennen uit bergachtig gebied en die waarschuwen voor vallend gesteente zijn de enige voorzorgsmaatregelen. Van een verbod om rond het pand te lopen of te rijden is geen sprake. Aan de voet van het gebouw staan bijna dagelijks auto’s geparkeerd. ,,Het gaat om kleine stukjes vallend beton. De ruimte naast de silo hebben we als parkeerruimte verhuurd aan Wila. Daarbij was de afspraak dat er niet binnen anderhalve meter vanaf de muur geparkeerd zou worden”, aldus Hans Verheul. Dat laatste is niet bij iedereen doorgedrongen.

Blikvanger
Hij meldt dat het loszittende beton nog dit jaar wordt verwijderd. Waar nodig worden gaten weer opgevuld. Dan moet het in ieder geval weer veilig zijn. Er zijn vooralsnog geen plannen voor een schilderbeurt van de kolos. Optisch oogt de toren niet fraai. Het komt pal naast de toekomstige rondweg te liggen en wordt dan nog meer dan nu een blikvanger voor Lochem.

Parkeergarage
De sterk gegroeide Wila heeft grote parkeerproblemen rond het iets verderop gelegen eigen pand. Dat wordt opgelost door de bouw van een parkeergarage aan de overkant van de Goorseweg. Daar wordt momenteel het bedrijventerrein Stijgoord bouwrijp gemaakt. Wila gaat overigens ook een dependance bouwen aan de Kwinkweerd.

De silo van CAVV is door de hoogte ook populair bij Telecombedrijven en radiozenders. Er staan de nodige antennes op het dak.

De waarschuwingen maken niet op iedereen veel indruk (foto: LochemsNieuws)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here